Projekat: Istraživanje o zadovoljstvu porodičnim životom u Srbiji
14Aug2014

Poražavajuća statistika o nasilju u Srbiji

Autonomni ženski centar podsetio je danas, povodom slučaja nasilja u porodici u Novom Sadu, da u Srbiji ne postoje hitne mere za sprečavanje daljeg nasilja koje bi se mogle izreći odmah ili u roku od 24 časa prema nasilniku.
"Hitne mere bi, pokazuju to evropska iskustva, u mnogim slučajevima u kojima se ponavlja nasilničko ponašanje partnera, kao u ovom primeru iz Novog Sada, mogle znatno uticati na zaštitu žrtve", navedeno je u saopštenju te organizacije.
Podseća se da se na primenu ovakvih i drugih mera protiv nasilnika Srbija obavezala još prošle godine ratifikacijom Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja prema ženama i u porodici.
"Prihvatanje ove konvencije znači da je ona postala deo pozitivnog zakonodavstva i da domaće zakone treba uskladiti sa ovim međunarodnim aktom", dodaje se u saopštenju.
Ističe se i da je domaća statistika o rasprostranjenosti nasilja i dalje porazna.
"U proseku, svakih deset dana jednu ženu ubije partner, a do sada je, prema našoj evidenciji, tokom 2014. godine ubijeno 14 žena. Svaka peta žena je bila proganjana od strane člana porodice, sadašnjeg ili bivšeg partnera", kažu u Autonomnom centru.
Takođe, u Srbiji ne postoji jedinstveni SOS telefon koji finansira država na koje bi žene sa iskustvom nasilja mogle da se jave, a samo jedan posto nasilnika dobije kaznu zatvora više od godinu dana.
(foto: rtv.rs)
rtv.rs