Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
16Sep2014

Roditelji "nestalih beba" za video-nadzor u porodilištima

Dva udruženja roditelja "nestalih beba" i ministar zdravlja Zlatibor Lončar dogovorili su se da udruženja do kraja nedelje daju konkretne predloge o za rešavanje nedostatke u porodilištima, poput propusta u vođenju medicinske dokumentacije i načinu postupanja sa mrtvoređenim bebama.

Kao jedno od mogućih rešenja, pomenuto je i uvođenje kamera za nadzor u porodilištima, saopštilo je Ministarstvo zdavlja, a prenosi Fonet.

Na predlog Lončara, predstavnici Udruženja roditelja biće uključeni i u rad interresornih grupa Ministarstava zdravlja, pravde i unutrašnjih poslova, a čije se zasedanje očekuje tokom naredne sedmice.

Na sastanku je dogovoreno da predstavnici Udruženja roditelja nadalje učestvuju u radu nevladinog tela koje će se baviti pitanjem nestalih beba.

Sa Lončarom su razgovarali predstavnici Udruženja roditelja nestalih beba i Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Vladimir Čičarević kaže da je sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja bio konstruktivan, da je zadovoljan postzignutim i naglasio da to dodatni vetar u leđa roditeljima koji se suočavaju sa problemom nestalih beba poslednjih nekoliko decenija.

"Po prvi put Ministarstvo zdravlja ima jaku ekipu ljudi koja je spremna i hrabra da stane na put svim nedaćama koje smo imali poslednjih 40 godina, a odnosi se na krađu novorođenčadi", rekao je Tanjugu Čičarević nakon sastanka.

Dodao je da će udruženje koje on vodi u narednih nekoliko dana proslediti konkretne predloge Ministarstvu zdravlja šta treba promeniti u sistemu vođenja knjiga u porodilištima, šta treba promeniti kada je u pitanju identifikacija mrtvih novorođenčadi, odnosno pravilnik o preminulim bebama.

Uzorak DNK od bebe i majke

"Rezime današnjeg sastanka je da ćemo se još videti, da će se odlučno krenuti u borbu protiv krađe beba, da moraju da se donesu neki bezbednosni sistemi, video nadzor u porodilištima, zvanična identifikacija uzimanje DNK uzorka o preminule bebe i majke", naglasio je Čičarević. Govoreći o saradnji sa roditeljima kojima su deca kradena u Evropi, Čičarević je rekao da su imali dosta saveta iz Španije od porodica čija su deca kradena u toj zemlji.

Rečeno im je da DNK analiza za svaku bebu i majku treba da uđe u Pravilnik kao obaveza.

"U španskim porodilištima se dešavalo da zamrznu mrtvo novorođeno dete i desetinama porodica pokazuju istu bebu. Problem je što vi ne možete novorođenče da identifikujete", objasnio Čičarević.

Usvajanje posebnog zakona o nestalim bebama - leks specijalis, Čičarević kaže da je veoma bitno, ali da za njegovo usvajanje treba promeniti Ustav. "Sve krivične prijave, tužbe, koje se podnesu protiv porodilišta zastarevaju nakon pet godina. Leks specijalis nema pragmatičnost u rešavanju i sprečavanju krađa", zaključio je Čičarević.

RTS