Projekat: Ranjive grupe i reforma sektora bezbednosti u Srbiji: studija slučaja LGBT
22Sep2014

Nedelja ponosa i Sigurno srce grada

U ponedeljak je počela Nedelja ponosa, a organizatori očekuju da će se Parada ove godine održati.

Na konferenciji za medije oni su istakli da bezbednosna procena održavanja tog skupa nije njihova ni odgovornost ni mogućnost.

Tokom narednih sedam dana brojne manifestacije i tribine biće u znaku Nedelje ponosa i prava LGBT osoba. Tačno u podne počela je Nedelja ponosa presecanjem vrpce otvoreno je Sigurno srce grada u Savamali, a simbolično otvaranje iz prikrajka obezbeđivala je i policija. Nedelja ponosa trebalo bi da se završi u nedelju šetnjom, odnosno paradom ponosa. Bezbednosne pocene još nema, a od nje zavisi hoće li biti skupa.“Mi smo uvereni da sve ide ka tome da se šetnja 28. septembra desi. Ono što smo mi dobili kao uveravanja je da policija čini sve kako bi taj skup protekao u najboljem redu. Oni su takođe učili na svojim grešaka kao prethodnih godina tako i 2010. godine“, navela je jedna od organizatorki Gordana Mitrović.


Policija, tvrde organizatori, sada je veoma revnosna. Doduše i atmosfera ove godine je, kažu, drugačija, s manje tenzija u javnosti.

“Naši volonteri prate socijalne mreže, prijavljuju pretnje, zahvalio bih se odeljenju javnog reda i mira, koji stvarno nama izlaze u susret i sve te pretnje odmah procesuiraju“, istakao je Boban Stojanović.Organizatori šetnje kažu da su učinili sve što je do njih da se parada održi, neće biti klasične bine, a njihovi volonteri takođe će obezbeđivati skup.Prošle godine šetnja nije dozvoljena, pa su zato u znak protesta veče pre zakazane šetnje organizatori Prajda i prijatelji simbolično prošetali do skupštine Srbije. Samo 2010. dozvoljeno je okupljanje i šetnja, učesnici su bili obezbeđeni, ali su se van tog obezbeđenog kruga ekstremisti na više mesta sukobili s policijom i napali nekoliko institucija.

B92

Foto Tanjug