Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
24Sep2014

U akcijama hapšenja Evropola učestvovali i srpski policajci

HAG - Evropska policija (Evropol) uhapsila je u septembru više od 1.000 osoba i spasla najmanje 30 dece od trgovine ljudima, u koordinisanoj akciji bez presedana protiv organizovanog kriminala širom Evrope, a u toj operaciji učestvovali su u srpski policajci.

"To je najveći koordinisani napad na organizovani kriminal u Evropi do sada", rekao je danas novinarima u Hagu direktor Evropola Rob Vejnrajt, prenosi AFP.

Na meti Evropola našli su se osumnjičeni za trgovinu ljudima, krijumčarenje narkotika, sajber kriminal i šverc oružja.

U operaciji "Arhimedes", koja je izevedena od 15. do 23. septembra, učestvovali su policajci iz svih 28 država članica Evropske unije, kao i iz Srbije, Kolumbije, Norveške, SAD i Švajcarske, koji su sproveli oko 300 akcija u gradovima, lukama i na graničnim prelazima širom kontinenta.

"Osmislili smo specijalnu operaciju protiv kriminalne infrastrukture", objasnio je Vejnrajt u sedištu Evropola, dodavši da je veći broj kriminalnih poduhvata, među kojima je bilo i krajnje ozbiljnih, na taj način osujećeno širom Evrope.

Prema njegovim rečima, ukupno je uhapšeno 1.027 osoba, od kojih 250 u Španiji i 200 u Bugarskoj.

U jednoj od akcija, 30 rumunske dece je spaseno iz ruku trgovaca ljudima koji su nameravali da ih iskoriste kao seksualno roblje ili za prisilini rad, precizirao je Vejnrajt.


"Očekuje se da će uslediti još hapšenja", upozorio je direktor evropske policije.

Evropol je, takođe, tokom ove operacije zaplenio oko 600 kilograma kokaina, 1,3 tone kanabisa i 200 kilograma heroina, navodi francuska agencija.Evropol je kao Jedinica za borbu protiv droge počeo s aktivnostima 1994. godine, a njegov mandat postepeno se širio i od 1. januara 2002. obuhvata borbu protiv kriminala i terorizma.Cilj Evropola je uspostavljanje bliske saradnje država članica u borbi protiv kriminala - preprodaje droga, ilegalnih imigrantskih mreža, trgovine ljudima, dečije pornografije, falsifikovanja novca, preprodaje radioaktivnih i nuklearnih materija.

Tanjug

Foto AP/Alešandra Tarantino, ilustracija