Projekat: Procena efikasnosti mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja
28Nov2013

OEBS doprinosi jačanju zakonodavnog procesa u Srbiji

Alis Tomas, šef Jedinice za zakonodavnu podršku ODIHR, 28. novembra 2013 se obratila javnosti prilikom posete radionici za izradu mape puta za osavremenjivanje i unapređenje zakonodavnog procesa u Srbiji.
Plan za racionalizaciju i poboljšanje procesa donošenja zakona u Srbiji bio je u centru pažnje razgovora u Beogradu, 27. i 28. novembra 2013, u organizaciji Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Narodne skupštine Republike Srbije i Misije OEBS-a u Srbiji.
Tokom radionice, predstavnici Narodne skupštine, Vlade, civilnog društva i međunarodnih organizacija razgovarali su o tome kako primeniti preporuke iz izveštaja od 2012 godine, a u vezi procene OEBS/ ODIHR-a i četiri prateće radionice.
Preporuke se fokusiraju na poboljšanje kvaliteta zakonodavstva, bolje regulisanje procesa donošenja zakona u parlamentu, povećanje transparentnosti i učešća javnosti u izradi procedura, kao i načina za obezbeđenje da konsolidovani pravni tekstovi budu dostupni javnosti.
"Mapa puta, koja će zvanično biti pokrenuta u 2014, obezbediće konkretne i praktične smernice donosiocima odluka", rekla je Alis Tomas, načelnica Jedinice za zakonodavnu podršku ODIHR. "Nadamo se da će ovo dovesti do sistematičnijeg vođenja javnih konsultacija i veće javne svesti konačnih, konsolidovanih verzija srpskih zakona."
Vladimir Cvijan, predsedavajući Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja Narodne skupštine, rekao je: "Tokom protekle dve godine blisko smo sarađivali sa OEBS-om u identifikovanju onih oblasti u kojima treba izvršiti reformu u našem procesu donošenja zakona, a ovaj zakonodavni plan će zaključiti proces i označiti novi period reformi."
Mapa puta je razvijena nakon zvaničnog zahteva od strane Narodne skupštine, a na osnovu sporazuma između Skupštine i ODIHR potpisanog 2011. godine.
Izvor: OSCE, Serbia