Projekat: Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima
18Dec2014

Agrarni budžet Srbije dogodine manji 10 odsto

Predloženi budžet Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za 2015. iznosi 41,3 milijarde dinara, što će biti za oko 10 odsto manje nego što je izdvojeno za ovu godinu - kaže, za „Novosti“, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.Zbog manjeg budžeta, dogodine će biti smanjeni tekući troškovi, plate zaposlenih, ali i ukupan iznos subvencija u agraru.


Odlučili smo da što je moguće racionalnije trošimo budžetska sredstva - objašnjava ministarka. - Sledeće godine subvencionisaćemo poljoprivredne površine do 20 hektara, ali ne i državno zemljište.

Snežana Bogosavljević Bošković kaže da je reč o predloženim izmenama važećeg zakona koje su posledica izdvajanja ogromnih sredstava iz agrarnog budžeta za subvencionisanje površina do 100 hektara i izostanku rezultata ovih mera. Očekivanja su bila da će podsticanjem ratarske proizvodnje efekat biti razvoj i unapređenje stočarstva. Dosadašnjim sistemom subvencionisanja, nažalost, cilj nije postignut.- Sve ostale mere agrarne politike ostaju iste, uključujući i premije za mleko, a uvodimo i dve nove mere kao podsticaj razvoju stočarstva. U kontekstu mera štednje i racionalnog trošenja, stimulisaćemo razvoj stočarstva, a biće zaštićeni i mali proizvođači sa posedom do 20 hektara - napominje ministarka poljoprivrede.Bošković Bogosavljević naglašava da u raspodeli niko neće biti oštećen, jer i ovi koji su do sada dobijali za 100 hektara, a sada će dobijati za 20, od jeseni će moći da konkurišu za sredstva iz predpristupnih fondova (IPARD). Dobijeno je zaleno svetlo od Evropske komisije za program, a narednih meseci sledi tehnička priprema. Sredstava iz ovog izvora, u visini od 175 miliona evra, trebalo bi da počnu da se koriste do kraja sledeće godine.

Večernje novosti, Agropress