Projekat: Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima
02Feb2015

Uskraćena prava poljoprivrednica - serijal Radio Novog Sada

NOVI SAD 

U Srbiji ima više od 128 hiljada gazdinstava registrovanih na žene, od toga je trećina u Vojvodini. Deklarativno izjednačene sa muškarcima, žene na poljoprivrednim gazdinstvima decenijama ne uspevaju da poprave svoj položaj. Radi podizanja svesti o položaju žena na selu i o potrebi njihovog ekonomskog osnaživanja, Prvi program Radio Novog Sada pokreće serijal u kojem će biti ukazano na probleme sa kojim se suočavaju žene vlasnice ili kao članovi poljoprivrednih gazdinstava.

Uprkos propagiranju rađanja, poljoprivrednicama je uskraćeno jedno od osnovnih prava - pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje i nadoknade. To direktno opovrgava tvrdnju da se kao društvo brinemo za natalitet i porodicu.

Istovremeno, takvi primeri šalju ozbiljno upozorenje da se status žena na selu, zaposlenih u poljoprivredi, mora rešiti po modelu žena zaposlenih u svakom drugom preduzeću. Osim ostvarenja porodiljskog bolovanja, uskraćene su i za dečiji dodatak, ali i druga prava.

Radio Novi Sad, u nameri da ukaže na ovaj veoma važan društveni problem i podigne svest o položaju žena na selu i o potrebi njihovog ekonomskog osnaživanja, pokreće serijal u kojem će biti ukazano na probleme sa kojim se suočavaju žene vlasnice ili kao članovi poljoprivrednih gazdinstava.

Serijal "Uskraćena prava poljoprivrednica" biće emitovan utorkom i četvrtkom, od 10 časova i 40 minuta. Prva epizoda je na programu 3. februara.

RTV