Projekat: Monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om
24Feb2015

Predesedavajući OEBS-a na sednici Saveta bezbednosti UN 

Predsedavajući OEBS, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, održaće danas brifing u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, posvećen aktivnostima OEBS.
Dačić je juče izjavio da se Srbija zalaže za jačanje uloge Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti i za poštovanje međunarodnog prava. "U osnovi poštovanja međunarodnog prava i vladavine prava pre svega je poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, a rešenje svake krize, ne vojna intervencija, već samo dijalog", rekao je Dačić na otvorenoj debati Saveta bezbednosti UN, pod nazivom "Osvrt na istoriju, potvrda snažne posvećenosti svrsi i principima Povelje UN".
Jedna suverena država, prema njegovim rečima, ne može nastati tako što će poništiti postojanje i suverenitet druge, a prava građana jedne zemlje ne smeju da budu ostvarena kroz kršenje prava drugih.
Dačić je istakao da Srbija podržava napore da se sagledaju i pronađu mogućnosti i načini unapređenja rada svih organa i tela UN, posebno na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i jedinstvenog reagovanja na najsloženije bezbednosne izazove i pretnje.
On je naveo da zajednički cilj - učiniti svet boljim, razvijenijim i pravednijim - podrazumeva međunarodnu saradnju zasnovanu na načelima jednakosti država, odricanju od upotrebe sile, nemešanju u unutrašnje stvari drugih država, poštovanju teritorijalnog integriteta, mirnom rešavanju sporova i međusobnom poštovanju.
To su osnovni principi kojima se Srbija rukovodi i u svojoj spoljnoj politici i kao predsedavajući OEBS-u, naglasio je Dačić. 
On je rekao da je partnerstvo OEBS-a sa UN od vitalnog značaja za očuvanje dugoročnog mira i bezbednosti na geografskom prostoru od Vankuvera do Vladivostoka.
Dačić će u funkciji predsedavajućeg OEBS boraviti u SAD do 26. februara, gde će učestvovati u aktivnostima Ujedinjenih nacija i, pored ostalog, razgovarati sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.
Tanjug