Projekat: Procena efikasnosti mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja
28Mar2015

Arifi: Proces integracije Roma uglavnom na papiru

Predsednik Ujedinjene partije Roma u Bujanovcu Amet Arifi izjavio je u četvrtak da proces integracije još "nije zakucao na vrata Roma u Bujanovcu" i da u državnim institucijama u tom gradu danas radi manje Roma nego pre 10 godina. Arifi, koji je i zamenik predsednika Nacionalnog saveta Roma u Srbiji, izjavio je za agenciju Beta da je najveći napredak u poslednjih 10 godina u Bujanovcu, što se tiče poboljšanja položaja Roma, postignut u obrazovanju, gde daleko veći broj dece upisuje srednje škole i fakultete nego ranije. 

"Od 2000. godine bilo koji Rom koji je radio u državnim institucijama da je otišao u penziju na njegovo mesto nikada nije došao neko od Roma, tako da sada imamo daleko manje Roma koji rade u državnim institucijama nego pre 15-20 godina a proces integracije se uglavnom vodi na papiru", kazao je Arifi. Prema njegovim rečima, u Bujanovcu ima pomaka u poboljšanju položaja Roma samo kada je u pitanju obrazovanje a veliki uspeh predstavlja to što srednju školu u ovoj školskoj godini pohadja više od 70 romske dece iz Bujanovca. 

"Do pre desetak godina imali smo svega desetak srednjoškolaca Roma a ove godine ima više od 70 romske dece koja idu u srednju školu. To nije neki veliki uspeh u poredjenju sa brojem dece koja polaze u prvi razred, trebalo bi da ih je mnogo više, ali je u svakom slučaju i te kako napravljen korak u pozitivnom pravcu", rekao je Arifi. 

On je dodao da najveći broj romske dece u Bujanovcu napušta skolovanje od četvrtog do osmog razreda zato što "roditelji ne shvataju značaj obrazovanja ali i teškog materijalnog statusa, jer je to period kada i deca sa svojim roditeljima počinju da sakupljaju sekundarne sirovine ili rade sezonske poslove na poljoprivrednim imanjima u Vojvodini". 

"U Bujanovcu prema poslednjem popisu živi više od 4.300 Roma, ali procena je da Roma ima izmedju 5.000 i 6.000. Svi Romi žive u samom gradu, nemamo seoskih domaćinstava, tako da je Bujanovac specifična sredina jer tri populacije, Srbi, Albanci i Romi čine po jednu trećinu stanovništva", kazao je Arifi. 

Prema njegovim rečima Ujedinjena partija Roma ne učestvuje u lokalnoj vlasti i nema svoje odbornike u Skupštini opštine Bujanovac, a najveći uspeh te partije bio je kada je 2006 .godine imala dva odbornika u lokalnoj skupštini. 

Arifi je naveo i da je Bujanovac specifičan grad za romsku zajednicu i po tome što je prvi grad u Srbiji u kome su Romi dobili svoju džamiju, u kojoj se služba odvija na romskom jeziku. 

 

Izvor: Beta

(Foto: omske novine)