Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
20Mar2015

Roditelji loš uzor deci

Savet za javni red i mir u Čačku odredio je, u 13 tačaka, pravce delovanja kako bi se stalo na put nasilju i bolestima zavisnosti među školskom omladinom u gradu. Planira se ogranizovanje savetovališta za očuvanje porodice, uključivanje mladih u sportske i kulturne aktivnosti, obnova primerenih radnih akcija, kao i predavanja uspešnih zavičajaca, otvaranje SOS telefona i zabrana alkohola za maloletnike.
 
– Gradska uprava saopštila je da su obezbeđena sredstva za ovaj program, a posle dvogodišnje kampanje uslediće izrada nove ankete, kako bi se utvrdili rezultati i odredio put za nastavak aktivnosti – rekao je gimnazijski profesor i član Saveta Vladimir Dimitrijević, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u gradskoj upravi.
 
 
Čačak je prvi u Srbiji uradio anketu pod nazivom „Procena mladih o bezbednosti u gradu“ a rezultati, obelodanjeni ove sedmice, zabrinuli su čitavu ovdašnju javnost. Anketom sociologa Rade Karanac i školskog psihologa Katarine Dunjić Mandić bilo je obuhvaćeno 756 školaraca iz Čačka od 13 do 18 godina, i tako se doznalo mnogo toga. Recimo, da je u poslednja tri meseca svaki peti učenik bio izložen nekoj vrsti nasilja, da često i svakodnevno alkohol pije 21,4 odsto mladića i 13,5 procenata devojaka, dok je 12,8 odsto đaka izjavilo da puše marihuanu.
 
– Već je odgovor na prvo od ukupno 40 pitanja u anketi veoma zabrinjavajući. Naime, čak 40 odsto anketiranih učenika izjavilo je da ne voli da ide u školu – navela je Rada Karanac.
 
Stavove Saveta za javni red o ovom velikom društvenom problemu objasnili su predsednik tog foruma Dragan Radovanović, i Vladimir Dimitrijević. Drugi podseća da su, po odgovorima čak 58,9 odsto anketiranih učenika porodični problemi glavni uzroci nasilja u Čačku.
 
– Komunikacija odraslih zasićena je verbalnim nasiljem, na šta veliki uticaj imaju i mediji, pa se može govoriti o kulturi nasilja. Zato je važno da odrasli kontrolišu svoje ponašanje, jer oni su model za vladanje dece i učenika – istakao je Dimitrijević.
 
On je, dalje, napomenuo da ni roditelji ipak nisu upućeni u sve oblike nasilja. Za mnoge od njih je digitalno nasilništvo zagonetka, jer je u Čačku, od 99.132 odrasla građanina, kompjuterski pismeno tek 34,78 odsto, sledećih 13,12 delimično poznaje rad na računaru dok se 52 procenta uopšte ne razume u računare i društvene mreže. I dodao:
 
– Prilikom određivanja pravaca delovanja nismo se držali pravila da bi trebalo zabraniti ovo ili ono, već želimo da umesto zabrana koristimo pozitivne primere. Jer, psiholozi tvrde da unošenje negativnih sadržaja u svest čak podstiče interesovanje dece za to što im se brani.
 
Ovu anketu naručio je upravo Savet za javni red i mir, i Čačani bar znaju na čemu su. Pitanje je kakve su prilike i bezbednosne ocene školske omladine u drugim sredinama, rekli su juče članovi Saveta. 
 
Izvor: Politika.