Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
19Mar2015

Školovanje uz čašicu i džoint

Nakon završenog školovanja, svoju budućnost vidi u Čačku tek 9,7 odsto ispitanih mladih ljudi sa teritorije ovog grada, ali je ne vidi čak svaki drugi ispitani učenik (57,3 procenta). Sa uzrastom đaka opada želja da ostanu u Čačku nakon završetka školovanja: ovde bi rado ostalo samo 8,2 procenta srednjoškolaca i 11,6 odsto osnovaca.
 
Ovo su samo neki od rezultata ankete koju je naručio Savet za javni red i mir Skupštine grada Čačka, želeći da čuje šta mladi misle o stanju bezbednosti u svom zavičaju. Anketu – „Procena mladih Čačka o bezbednosti u gradu” – uradile su master sociologije Rada Karanac i školski psiholog Katarina Dunjić Mandić, ispitavši 756 učenika od 7. osnovne do 4. razreda srednje škole, ili 10,3 odsto učeničke populacije Čačka u tom uzrastu. Anketiranje je obavljeno marta i aprila prošle godine, a rezultati su nedavno prosleđeni svim školama u ovom kraju i bili tema sednice Saveta za javni red i mir, pa se očekuje da uskoro budu objavljeni stavovi tog savetodavnog foruma.
 
Čačak je prvi grad koji je uradio ovakvo istraživanje, i samo je u Nišu izvedeno nešto slično, ali se odnosilo na bezbednost sugrađana u smislu saobraćaja i komunalnih problema…
 
Po podacima, čak 18,8 odsto učenika navodi da je u toku tri meseca pred anketu bilo izloženo nekoj vrsti nasilja, ogovaranju, spletkarenju, ignorisanju, širenju laži… Pošto dve trećine školaraca posećuje društvene mreže na internetu izloženi su i digitalnom nasilju, a najčešće zastupljeno rizično ponašanje je prihvatanje nepoznatih osoba za prijatelje. Zabrinjava podatak da je svaki peti ispitanik izlazio na sastanke sa osobama koje je upoznao putem interneta.
 
Glavni uzroci nasilja u Čačku, po odgovorima učenika, jesu porodični problemi (58,9 odsto) a najodgovornija za to je vlast (50,9). Najvažnije aktivnosti koje bi grad trebalo da preduzme radi sprečavanja nasilja, po proceni mladih, jesu otvaranje radnih mesta (43,1 odsto), doslednije kažnjavanje prestupničkog ponašanja (35,8) i veća ulaganja u prevenciju nasilja, kroz obrazovanje (34,5).
 
Zatim, čak 12,8 odsto anketiranih učenika izjavilo je da konzumira marihuanu (9,6 srednjoškolaca i tri odsto osnovaca). Više od deset puta bilo je pijano 27,8 odsto ispitanih srednjoškolaca i 3,9 procenta anketiranih osnovaca. Među devojkama uzrasta od 15 do 18 godina 27,1 odsto redovno pije alkoholna pića (do dva puta mesečno), a često i svakodnevno alkohol uzima 21,4 odsto anketiranih mladića i 13,5 procenata devojaka. Autori ankete napominju, što je zanimljivo, da većina ispitanih devojaka i mladića pripada kategoriji nepušača.
 
Šta rade mladi Čačani u slobodno vreme? Gledaju TV i slušaju muziku (63,2 odsto), druže se sa prijateljima (57,5), odmaraju se ili spavaju (50,5) ili pretražuju po internetu (51,7). Najčešće izlaze u kafić (57,9) ili park (53). Naposletku, 7,5 odsto učenika ostavilo je anketarima i svoje komentare. Odabrali smo tri:
 
„Imam potrebu mnogo šta da pitam, ali čemu sve to. Sve nešto mislim da ćete ove podatke obraditi i uraditi nešto povodom njih? Toliko ste produktivni, to vidi sva omladina kad izađe u grad”.
 
„Potrudite se da nešto promenite u ovom gradu ili svi mi odosmo odavde”.
 
„Mislim da našim mladima i celokupnoj državi nema pomoći. Ne može gore od ovoga. Užas od države. Trebalo bi mnogo toga promeniti, ali je kasno”.
 
Izvor: Politika