Natalija Bogdanov

dr Natalija Bogdanov – ČLANICA SAVETODAVNOG ODBORA

Prof. dr Natalija Bogdanov je vodeća nacionalna i regionalna ekspertkinja za ruralni razvoj i poljoprivrednu politiku fokusirana na oblasti ruralne ekonomije, strukturalnih promena u poljoprivredi i različitim tipovima stvaranja i manifestacije kapitala u ruralnim predelima Srbije.

Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, prof Bogdanov drži predavanja iz oblasti svoje ekspertize – poljoprivredne ekonomije i politike i ruralne ekonomije i EU integracija. Njeno nastavno iskustvo uključuje i brojna predavanja na postdiplomskim studijama na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Međunarodnom MBA programu iz oblasti agrobiznis menažmenta i trgovine (TEMPUS projekat), kao i na master kursu “Održivog razvoja  poljoprivrednih i ruralnih oblasti Jadransko-jonskog basena” na Univerzitetu u Bolonji.

Izuzev bogate akademske karijere, prof Bogdanov je, kao vodeća nacionalna, regionalna i međunarodna ekspertkinja, rukovodila i osmišljavala projekte i inicijative za UNDP, FAO, Svetsku banku,  Evropsku agenciju za obnovu i Evropsku komisiju od oblasti poljoprivrednih i ruralnih razvojnih politika, ruralnog razvoja i zapošljavanja, ruralnog društvenog kapitala,  ruralnog siromaštva  do procesa pristupanja EU i stanju poljoprivrede u državama kandidatima.

Bogdanov je doktorirala na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1999. godine, na istom fakultetu i je magistrirala (1993) i diplomirala (1985). Autor je i ko-autor dve knjige, preko 140 naučnih članaka, bila je rukovodilac tri EU projekta i dva nacionalna koja je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Članica je Udruženja poljoprivrednih ekonomista Srbije, Evropskog udruženja poljoprivrednih ekonomista i nacionalni predstavnik u Evropskoj komisiji, Generalnom direktoratu za istraživanje – KBBE mreži. Počasna je članica CENTRA od osnivanja, a od 2015. godine i članica Savetodavnog odbora. Govori engleski i ruski.