Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
18Apr2015

Na radionici Centra mladi Čačka govorili o ključnim bezbednosnim problemima u svojoj sredini

Mladi u Čačku kao najvažnije probleme u svojoj sredini vide nedostatak kulturnih i ostalih sadržaja, kao i činjenicu da je ova društvena grupa vrlo retko na agendi lokalnih vlasti, što sve utiče i na njihovu bezbednost. Ovo je jedan od zaključaka radionice koju je Centar za istraživanje javnih politika sproveo u ovom gradu 18. aprila, u okviru projekta 'Lokalni bezbednosni problemi mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti', podržanog od strane Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji.
 
Učenice i učenici čačanskih srednjih škola i aktivisti i aktivistkinje lokalnog ‪NVO‬ sektora mapirali su rizike bezbednosti na karti svoje zajednice i diskutovali o ključnim pojmovima u vezi sa demokratskom kontrolom sektora bezbednosti. Takođe, analizirali su jedno od trenutno najaktuelnijih pitanja u ‪Srbiji‬ – značajan društveni problem rasprostranjenosti posedovanja malokalibarskog i lakog oružja ‪SALW‬ u Srbiji, kao i tekući proces predaje i legalizacije oružja.
 
Ovo je druga od tri radionice koje će biti organizovane u okviru projekta 'Lokalni bezbednosni problemi mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti', koji Centar sprovodi uz podršku Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji.
 
Tekst o radionici u Čačku je objavio internet portal Ozonpress.net 20.04.2015.