Projekat: Oružje na meti - zloupotrebe oružja u Srbiji
04May2015

Centrovo istraživanje o zloupotrebi oružja u nedeljnoj temi "Večernjih novosti"

Jedan od najtiražnijih dnevnih listova u Srbiji „Večernje novosti“ objavio je u svom nedeljnom izdanju veliki tekst posvećen posledicama posedovanja ilegalnog oružja u Srbiji pod naslovom „U Srbiji 2.000.000 pištolja i bombi“ u kojem citira predsednicu Centra Svetlanu Đurđević Lukić i rezultate analize tima Centra urađenu za SEESAC, u okviru njihovog projekta “Oružje na meti”. 
 
Tim Centra analizirao je 400 incidenata sa zloupotrebom oružja u Srbiji na bazi novinskih tekstova, s obzirom na vrstu korišćenog oružja, način posedovanja, ishod incidenta, pol i starost žrtava i počinilaca, njihov međusobni odnos, kontekst incidenata, prostor u kome se odvijao, doba godine i doba dana. Potpuni podaci iz ove analize biće dostupni krajem maja.
 
Jedan od nalaza je da je u incidentima zabeleženim u medijima u 22 situacije oružje korišćeno legalno, a u 120 slučajeva nelegalno. Za 258 poreklo oružja ostalo je nepoznato. Mada nepotpuni, ovi podaci signaliziraju da se u konfliktnim situacijama šest puta više koristi neregistrovano oružje. „Kada bi se ono legalizovalo, počinioci bi, zahvaljujući bazi podataka, brže bili otkriveni, ocenila je Svetlana Đurđević Lukić u izjavi za „Novosti“. 
 
Uprkos uvreženom mišljenju i češćem izveštavanju o incidentima u kojima je upotrebljeno oružje u kriminalnom kontekstu, svega sedam odsto završilo smrtnim ishodom - 11 slučajeva. Veći broj građana je smrtno stradao, i procentualno i u apsolutnim brojkama, kada je oružje korišćeno u porodičnom nasilju (12), ubistvima zbog svađa, novca i ljubomore (15). 
 
Najčešće žrtve su civili, žene i deca, i to kako u lokalnim sukobima, tako i u nesrećnim slučajevima i u kućnom nasilju."Ovo ruši našu predstavu da “običan građanin” nema veze sa zloupotrebama oružja i da je ono prvenstveno vezano za kriminal", rekla je Svetlana Đurđević Lukić.
 
 
Prema rezultatima analize od korišćenog oružja u incidentima čak 84 odsto se može legalizovati (revolveri ili lovačke puške), a tek 16 odsto po zakonu ne može (automatske puške, bacači, eksplozivna sredstva). To je dodatni razlog da se intenzivira legalizacija. 
„Eliminacija ilegalnog oružja doprinosi bezbednosti, mada ne treba zanemariti ni zloupotrebe oružja koje je u legalnom posedu“, rekla je Đurđević Lukić.