Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
13May2015

Okrugli sto Centra „Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti” u Čačku 14. maja

Da li se mladi u Čačku osećaju bezbednim? Šta smatraju najvažnijim bezbednosnim problemima u svom gradu, a šta u Republici? Da li znaju ko se bavi njihovom bezbednošću na lokalnom i republičkom nivou i da li imaju poverenja u institucije zadužene za njihovu bezbednost? Šta se konkretno može učiniti da Čačak postane bezbedniji grad, sa više sadržaja koje žele mladi ljudi?
 
Ovo su samo neka od pitanja koja su u okviru svog projekta „Lokalni bezbednosni problemi mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti”, istraživači Centra za istraživanje javnih politika postavili srednjoškolcima i aktivistima nevladinih organizacija u Čačku, Zrenjaninu i Požarevcu. Rezultati istraživanja Centra će biti predstavljeni na okruglom stolu 14. maja u sali Gradskog veća u Čačku. 
 
Na okruglom stolu će govoriti predsednica Centra Svetlana Đurđević Lukić, istraživačice Centra Marina Tadić i Danijela Spasić, predstavnici grada Čačka, narodna poslanica Dubravka Filipovski i predstavnici Misije OEBS u Srbiji. Učešće u diskusiji su najavili i: Dejan Obradović, gradski većnik zadužen za praćenje i unapređenje opšte bezbednosti u Čačku, Dragan Radovanović, predsednik Saveta za javni red i mir, radnog tela Gradske Skupštine, Aleksandar Risimović, iz Policijske uprave u Čačku, Dušan Radojević iz Kancelarija za mlade u Čačku i drugi. 
 
Cilj projekta je da bolje osvetli ključne probleme bezbednosti sa kojima se mladi suočavaju na lokalnom nivou, da mladim ljudima približi mehanizme demokratske kontrole u sektoru bezbednosti i da doprinese boljoj i direktnijoj komunikaciji mladih, lokalnih vlasti i narodnih poslanika iz njihovih sredina, kako bi zajednički ponudili preporuke za jačanje poverenja mladih u institucije i poboljšali njihovu participaciju. Projekat Centra je podržalo Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, u godini kada su mladi i njihova uloga jedan od prioriteta predsedavanja Srbije OEBS-om.
 
Održavanje okruglog stola je najavio portal OzonPress, Dženarika.net, RTV Galaksija i 032info.net