Projekat: Oružje na meti - zloupotrebe oružja u Srbiji
21May2015

U emisiji ''Da Možda Ne'' direktorka Centra Svetlana Đurđević-Lukić govorila o problemu posedovanja oružja u kontekstu porodičnog nasilja

Večeras je u emisiji ''Da Možda Ne'' direktorka CENTRA Svetlana Đurđević-Lukić govorila o problemu posedovanja oružja u domaćinstvu i upotrebi oružja u incidentima sa kontekstom porodičnog nasilja. Emisija je emitovana na Prvom programu RTS, od 21 čas.
 

CENTAR je pripremio analizu podataka o incidentima vezanim za zloupotrebe oružja u Srbiji, stavovima građana o posedovanju i nošenju oružja, kao i komentare o viđenom oružju koje su građani unosili na platformu Oružje na meti.Ova analiza je urađena za Regionalni centar za pešadijsko oružje u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) pri Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) koji je uspostavio ovu platformu 2012. godine. Podaci su posebno važni u kontekstu Zakona o oružju i municiji koji je donet 20. februara, a na osnovu koga je počela predaja odnosno legalizacija oružja i eksplozivnih naprava koji građani ilegalno poseduju.

Svetlana Đurđević-Lukić, predsednica Centra, prezentovala je  ekskluzivno u emisiji Radio Beograda Talasanje nekoliko nalaza Centrovog istraživanja “Oruzje na meti: zloupotreba vaternog oružja u Srbiji". Snimak emisije možete preslušati na sledećem linku.   

"Večernje novosti" su u naslovnoj temi u nedeljnom broju prenele rezultate analize zloupotrebe oružja u poslednje dve godine, koju je Centar uradio za potrebe SEESAC.  
 
U  emisiji DaMoždaNe na Prvom programu RTS će biti reči o eskalaciji porodičnog nasilja sa tragičnim posledicama u Srbiji. Svedoci smo epidemije patološkog nasilja muževa i očeva, koja se dogodila ovih dana, od masakra u Kanjiži, ubistava i samoubistava u Čačku, Lozoviku i beogradskom hotelu Slavija... Zašto se to dešava? Da li je zakon nedorečen i nejasan ili nadležni organi i dalje ne prihvataju zakonske obaveze i tumače ih po nahođenju? O tome su govorili:
 
Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici,
prof. dr Milan Milić, psihijatar u klinici "Laza Lazarević",
Ranđel Milošević, policijski savetnik u Upravi policije MUP-a Srbije,
Svetlana Đurđević Lukić, direktorka Centra za istraživanje javnih politika.
 
Nalazi istraživanja CENTRA za istraživanje javnih politika govore da su muškarci 32 puta više vinovnici incidenata sa zloupotrebom oružja od žena, dok su žene pet puta češće žrtve nego počinioci. Kada je reč o upotrebi oružja u porodičnom nasilju, u slučajevima o kojima je izveštavano u medijima a koje je CENTAR analizirao, blizu 50% njih imalo je smrtni ishod. Najviše se izveštavalo o incidentima sa zloupotrebom oružja u kriminalnom kontekstu, iako je njihova posledica bila smrt samo u sedam odsto svih ovakvih incidenata.
 
MUP nije izašao s analitičkim podacima o tome ni prilikom usvajanja Zakona o oružju i municiji a ni tokom tekuće kampanje za legalizaciju. Stoga je predsednica CENTRA, Svetlana Djurdjević - Lukić sugerisala da se obezbedi više analitickih podatka od strane nadležnih, kao i da se oni koriste tokom kampanje predaje oružja, koju bi trebalo produžiti.
 
Prezentacija celog istraživanja održaće se 29. maja u Medija Centru.
 
Ranije analize CENTRA na ovu temu možete pročitati na: Problem ilegalnog oruzja, poglavlje u knjizi, 2010