27May2015

O ljudskoj dimenziji OEBS na Helsinki +40 završnom seminaru

Danas u skupštini Srbije počinje dvodnevni skup Helsinki +40 OSCE Parlamentary Assembly Seminar na kojem će biti predstavljen dokument Beogradskog centra za političku izuzetnost o ulozi nevladinog sektora u OEBS na primeru Srbije
 
Skup u Beogradu podeljen je tematski na tri panela. Direktorka Centra za istraživanje javnih politika Svetlana Đurđević Lukić govoriće na trećem panelu posvećenom ljudskoj dimenziji OEBS, zajedno sa Gordanom Čomić, narodnom poslanicom, Milanom Antonijevićem, direktorom YUCOM-a, i uz moderaciju Meha Omerovića, narodnog poslanika i člana delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS.
 
U dokumentu BFPE-a govori se, između ostalog, i o koaliciji organizacija civilnog društva za monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om, pre svega monitoring ispunjavanja obaveza u oblasti ljudske dimenzije, čiji je CENTAR član. Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Fond za humanitarno pravo, Forum za etničke odnose i CENTAR čine Koordinacioni odbor ove koalicije. Fokus aktivnosti Koalicije je na izveštavanju o ispunjavanju obaveza OEBS u oblasti ljudskih prava unutar Srbije i preporuka za njihovo unapređenje.
 
Program seminara možete pogledati ovde.
 
Ministarski savet u Dablinu inicirao je „Proces Helsinki +40“ kao „napor svih država učesnica da obezbede jak i sveobuhvatan politički podsticaj za napredak ka bezbednosnoj zajednici i daljem jačanju saradnje u OEBS u 2015. godini“.
 
Proces je objavljen početkom 2013. godine pod okriljem ukrajinskog predsedavanja, koji je osnovao i neformalnu Radnu grupu Helsinki +40 na nivou stalnih predstavnika zemalja učesnica OEBS.
 
Proces Helsinki +40 počeo je orijentacionom debatom sa ciljem  ocene pretnji i izazova u okviru OEBS prostora, mesta Organizacije u arhitekturi moderne bezbednosti i potencijalnih oblasti, u kojima bi ona mogla ojačati svoju ulogu, sve u cilju održavanja koraka sa bezbednosnim izazovima 21. veka.
 
Fotografija sa uvodnog panela: šef projekta 'Helsinki 40+' Žoao Soares, Sonja Liht, Dijana Vukomanovic, šefica delegacije Srbije pri PS OEBS i - u pozadini - Ilka Kanerva, predsednik PS OEBS i Spenser Oliver, gen. sekretar PS OEBS. Izvor: BFPE