Projekat: Oružje na meti - zloupotrebe oružja u Srbiji
27May2015

Centar predstavlja istraživanje o (zlo)upotrebi oružja u Republici Srbiji

Na okruglom stolu u petak 29. maja 2015. godine, od 10 h, u velikoj sali Medija centra biće predstavljeni rezultati analize (zlo)upotrebe oružja u Srbiji, koju je Centar za istraživanje javnih politika sproveo na bazi podataka o incidentima sa vatrenim oružjem koji su prikupljeni putem platforme „Oružje na meti“. Ovu platformu uspostavio je Centar za kontrolu malokalaibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) 2012. godine.
 
U analizi ''Oružje na meti'' koju je uradio tim CENTRA, u izdanju UNDP/SEESAC, prikazani su trendovi u vezi sa kontekstima upotrebe oružja, najčešćim žrtavama i počiniocima ovakvih incidenata, odnosima između žrtava i počinilaca, najčešćim lokacijama upotrebe oružja, ali i trendovi u vezi sa rodno zasnovanim nasiljem i nasiljem u porodici.
 
Ove teme su posebno aktuelne s obzirom da je nedavno u Srbiji usvojen Zakon o oružju i municiji, a u toku je i kampanja za legalizaciju i prikupljanje oružja, ali i usled tragedija koje su se odigrale  poslednjih nedelja u Srbiji i u kojima su izgubljeni brojni životi.
 
Zbog toga je izuzetno važno da se započne razgovor o trendovima korišćenja oružja u Srbiji, problemu nelegalnog oružja, kao i kako najbolje iskoristiti rezultate analize CENTRA za dalji i što efikasniji rad državnih institucija u suzbijanju oružanog nasilja.
 
Na okruglom stolu će govoriti autorka analize „Oružje na meti“ i direktorka Centra za istraživanje javnih politika Svetlana Đurđević Lukić, šef kancelarije SEESAC Ivan Zveržhanovski, savetnica na projektu SEESAC-a Iva Savić, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.
 
Republika Srbija usvojila je dugo očekivani Zakon o oružju i municiju u februaru ove godine i sprovodi tromesečnu akciju legalizacije oružja od 4. marta do 4.juna ove godine. SEESAC podržava Ministarstvo unutrašnjih poslova u sprovođenju kampanje „iskoristi priliku“, čiji je cilj podizanje svesti i informisanje javnosti o tome zašto je važno i kako je moguće legalizovati oružje u periodu legalizacije. 
 
Predsednica Centra Svetlana Đurđević Lukić je o posledicama korišćenja oružja u kontekstu porodičnog nasilja govorila u emisiji „DaMoždaNe“ na RTS 1, a deo rezultata analize je predstavila u emisijama RTB 1 i u Večernjim Novostima, koje su ovoj temi posvetle naslovnu stranu svog nedeljnog izdanja. 
 
SEESAC pruža podršku nacionalnim i regionalnim institucijama u jačanju kapaciteta kontrole i smanjenja zloupotrebe malokalibarskog i lakog naoružanja. Svojim radom SEESAC doprinosi jačanju stabilnosti, bezbednosti i razvoja u Jugositočnoj Evropi.