31Jul2015

Ljudska prava i trgovina oružjem: Nova paradigma?

Centrov najnoviji policy brief pod nazivom " Ljudska prava i trgovina oružjem: Nova paradigma?", problematizuje tenzije između državnih ekonomskih dobiti i međunarodnih i evropskih pravnih normi. 

 

SAŽETAK:

Nova paradigma bezbednosti - ljudska bezbednost - je pristup usredsređen na ljude, koji ima za cilj da pomeri fokus sa država i njihovih vojnih aparata na građane i njihove probleme. Medjunarodni sporazum o trgovini oružjem (ATT), koji je stupio na snagu 24. decembra 2014, se bavi nekim od ovih pitanja u članovim koji su tiču zabrana i procena izvoznih kriterijuma za trgovinu oružjem  Novi zakon u Srbiji, takođe, uspešno se bavi ovim problemima. Međutim, uzimajući u obzir finansijsku dobit u trgovini oružjem, neizbežno  će doći do tenzija između državnih ekonomskih dobiti i kriterijuma ljudskih prava. 
 
O AUTORU:
 
Jelena Bjelica je glavni istraživač na Centrovom projektu "Povećana demokratska kontrola nad trgovinom oružjem u svetlu pristupanje Evropskoj uniji". Fokus njenih praktičnih istraživanja do sada obuhvata trgovinu ljudima, globalnu trgovinu drogom i trgovinu oružjem.

?