Projekat: Reforma sektora bezbednosti i ljudska bezbednost: Studija slučaja LGBT zajednice
22Aug2016

Napadnut Boban Stojanović, aktivista za ljudska prava LGBT osoba

Boban Stojanović, aktivista za ljudska prava LGBT osoba i jedan od organizatora Parade ponosa, napadnut je danas 22. avgusta u centru Beograda. Slučaj je prijavljen policiji koja je izašla na teren i počela potragu za počiniocima. 

Dok je razgovarao telefonom jedan od dvojice napadača počeo je da mu dobacuje: ,,Evo ga peder!", da bi mu nakon toga zadao snažan udarac u predelu nadlaktice i nastavio da mu se unosi u lice, uz prozivanje Stojanovića na osnovu seksualne orijentacije, saopštila je Parada ponosa. Boban Stojanović je uspeo da se odmakne od napadača koji su nastavili da ga ponižavajućim tonom nazivaju ,,pederom''.

Saopštenje Parade ponosa uključilo je i izjavu Stojanovića koji je rekao da se oseća ljuto i uplašeno kao i posle svakog napada, ali da je njegova obaveza da o nasilju ne ćuti. ,,Navikli smo i prihvatili da živimo u svakodnevnom strahu, da ignorišemo nasilje koje nam se dešava, a da diskriminaciju doživljavamo kao sitnicu. Napadači koji su napali mene, mogli su da napadnu bilo koga drugog na bilo kom osnovu. Svi mi koji smo deo LGBT zajednice znamo da svaka fizička povreda prođe, ali da mržnja koju vidimo u očima onih koji nas maltretiraju i prebijaju, koji nas svakodnevno ponižavaju, ostaje dugo u sećanju i utiče da se osećamo nesigurno", rekao je Stojanović.

Prema podacima Da se zna, ovo je peti slučaj nasilja nad LGBT osobama u ovoj godini. Međutim, slučajevi nasilja nad pripadnicima LGBT populacije i dalje prolaze nekažnjeno a policija, i kako svedoče neki aktivisti LGBT koji su nasilje prijavili ne čini dovoljno da bi nasilnike privela pravdi. U drugoj CENTROVOJ anketi na pitanje da li MUP treba da preduzme dodatne mere kako bi LGBT zajednica u Srbiji bila bezbednija, oko polovine učesnika iz svih krajeva Srbije se saglasila da su ove mere neophodne. 

Izvor: Tanjug, Photo Credit: america.pink