Projekat: Reforma sektora bezbednosti i ljudska bezbednost: Studija slučaja LGBT zajednice
22Oct2016

U Vojsku i policiju i dalje bez javnog izjašnjavanja o seksualnoj orijentaciji

Oko dve petine ispitanika u našoj anketi u kojoj smo ih pitali „Da li se pripadnici LGBT zapošljavaju u Vojsci i MUP?“ odgovorilo je potvrdno, ali uz jednu ogradu, da je njihovo prisustvo u redovima MUP i VS moguće zato što se ne izjašnjavaju kao pripadnici LGBT populacije. U anketi koju smo sproveli od 10. septembra do 20. oktobra, 42, 65% anketiranih izabralo je ovaj odgovor.

Takav stav je u skadu sa mišljenjima koji su ispitanici fokus grupa izneli u našem istraživanju iz 2011. godine - Ranjive grupe i reforma sektora bezbednosti: studija slučaja LGBT (2011) - kada je  veći deo njih izneo pozitivan stav prema zapošljavanju u nekoj od ove dve institucije, ali i izneo uverenje da „ih ne bi MUP sam primio u „svoje redove”, ili da bi jako brzo bili izbačeni ako bi se saznalo za njihovu seksualnu orijentaciju. Ista bojazan izražena je i kada je reč o mogućnosti angažmana u Vojsci Srbije, budući da su pojedini učesnici/učesnice fokus grupa izjavili da ne mogu da predvide kakva bi bila reakcija radnog okruženja u toj instituciji kada bi se saznalo da su pripadnici neke grupe različite seksualne orijentacije.

Ovakvo mišljenje posebno je rašireno među ispitanicima u Šumadiji i Centralnoj Srbiji, Beogradu i u Vojvodini, u starosnoj grupi od 25 do 29 godina i ispitanicima iz Beograda i Južne i Istočne Srbije u starosnoj grupi od 40 do 44 godine.

 

 

Oko jedne petine ukupnog uzorka (21,33%) smatra da u ove dve institucije nema LGBTI osoba jer VS i MUP to ne dopuštaju dok nešto ispod jedne petine bira odogovore „ne jer ni ne pokušavaju da uđu u te institucije“ (17,32%) i „da, jer su po zakonu ravnopravni“ (18,65%). U to da pripadnici ove populacije ni ne pokušavaju da uđu u redove MUP i VS najuvereniji su ispitanici između 25 i 29 iz Šumadije i Zapadne Srbije, a u suprotno – da su pripadnici LGBT ravnopravni veruje najviše učesnika ankete iz Beograda takođe u dobu od 20 do 24 godine.

U ocenjivanju ovakvog rezultata ankete u 2016. godini, treba imati u vidu nekoliko stvari: Centar je do sada sproveo četiri ankete (od kojih je ova četvrta i poslednja) kao prateću aktivnost uz svoj projekat „Reforma sektora bezbednosti i ljudska bezbednost: studija slučaja LGBTI“ koji se bavi pitanjem bezbednosti LGBT i predstavlja svojevrsni nastavak ranije Centrove studije Ranjive grupe (2011). Prvenstveni cilj ankete je da animira što širi krug ljudi, pre svega preko društvenih mreža, da razmišljaju o položaju LGBT zajednice u srpskom društvu i o ključnim akterima koji utiču na njihovu bezbednost. S obzirom na ovakav način prikupljanja podataka za anketu, njene rezultate treba smatrati ilustrativnim.

U međuvremenu, u periodu između dve studije Centra, mediji su opširno pisali o slučaju trans osobe majora VS u vezi sa kojim je reagovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti. U junu ove godine za dobitnika nagrade Duga, koji dodeljuje Gej strejt alijansa  za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije za 2015/2016. godinu proglašen je oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, prvi policajac koji je objavio da je gej. Takođe najavljen je i priručnik za odnos prema LGBT zajednici namenjen pripadnicima MUP što su samo neki od događaja koji su obeležili period između dve studije Centra.

Centar će u okviru ovog novog projekta utvrditi ostvarene napretke i identifikovati dinamiku odnosa između reformi sprovedenih od 2011. godine i ljudske bezbednosti LGBT populacije.

Centrova studija iz 2011. godine je prva analiza o bezbednosti LGBT populacije u Srbiji u kontekstu njihovog odnosa sa policijom i vojskom. Rezultati prethodne studije dostupni na srpskom i na engleskom jeziku. 

Za razliku od prve tri ankete koje su traje po mesec dana, Centar je odlučio da ovu anketu produži za 10 dana s obzirom na tragigičnu smrt naše direktorke Centra Svetlane Đurđević Lukić koja je bila pionir u istraživanju pitanja bezbednosti I LGBTI populacije.

Kao i u prethodnim anketama Centra, najaktivnije učešće u anketi uzeli su učesnici u grupi od 20 do 24 I 24 do 29 godina.

Cilj novog projekta Centra je podizanje svesti o reformama sektora bezbednosti i politikama prema ranjivim grupama sa ciljem unapređenja njihove bezbednosti. Time želimo da doprinesemo razvoju i jačanju saradnje između državnih institucija i NVO u polju bezbednosti, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou.

Rezultate prethodnih anketa možete pogledati ovde, ovde i ovde.

Rezultate anketa i istraživanja Centra možete pratiti na sajtu Centra www.publicpolicy.rs i na društvenim mrežama. TW: @PublicPolicyRS | FB: PUBLICPOLICY.RS | LinkedIn: Centar za istraživanje javnih politika. Takođe možete se prijaviti i na newsletter Centra.