Projekat: Zloupotreba oružja i rodno zasnovano nasilje
09May2017

Rodna perspektiva izveštavanja medija o nasilju u porodici

Tim CENTRA održao je radni doručak sa predstavnicima medija u Kragujevcu o glavnim nalazima istraživanja o zloupotrebi vatrenog oružja i rodno zasnovanog nasilja. Sastanku su prisustvovali novinarka Kragujevačkih novina i dopisnica agencije Beta. Osnovni cilj sastanka bio je upoznavanje novinara sa projektom, nalazima istraživanja i načinu izveštavanja medija o slučajevima nasilja u porodici.

U Srbiji je godišnje od 2012. do 2016. bilo 30 do 40 ubistva žena u porodično - partnerskom kontekstu, a više od trećine ubistava je izvršeno vatrenim oružjem. "Vođeni tim činjenicama, u Centru za istraživanje javnih politika pokrenut je projekat uz podršku holandske ambasade u okviru programa Matra, koji se bavi analizom zloupotrebe oružja u kontekstu nasilja u porodici", rekla je novinarima u Kragujevcu stručni rukovodilac istraživačkog tima Danijela Spasić.

Ona je dodala da se kroz istraživanje, koje je bazirano na analizi baza podataka i intervjuima s predstavnicima državnih institucija i nevladinih organizacija, nastoji da dokaže postojanje veze između posedovanja legalnog ili nelegalnog vatrenog oružja sa nasiljem u porodici kao i drugim nasiljem koje se završava smrtnim ishodom.

"Za poslednjih pet godina u Srbiji je ubijeno 170 žena u porodično-partnerskom odnosu, a njih 57 je ubijeno vatrenim oružjem, dok je prema evidenciji MUP, u tom periodu je u okviru porodice ubijeno 211 osoba, od čega su 133 žene, odnosno žene čine 63 odsto žrtava porodičnog nasilja u Srbiji“, navela je Danijela Spasić.

Nalazi i medijskom izveštavanju koje je predstavila projektna menadžerka Tanja Jakobi pokazuju da mediji ne poklanjaju dovoljno pažnje slučajevima nasilja u porodici gde je korišćeno vatreno oružje. Izveštavanja su uglavnom senzacionalistička, bez kritičkih tonova i uvek usmereno na žrtvu. Ubice se predstavljaju kao „mirne i povučene osobe“, ljubomora se često navodi kao motiv koji opravdava delo, a žrtva se  „ponovo ubija“.

Agencija „Beta“ i dnevni list „Kurir“ objavili su vest o radionici o zloupotrebi vatrenog oružja i rodno zasnovanog nasilja koju su organizovali CENTAR i Oaza sigurnosti u Kragujevcu.