Projekat: Reforma sektora bezbednosti i ljudska bezbednost: Studija slučaja LGBT zajednice
04Sep2017

Prica: Najveći problem LGBT osoba na lokalnom nivou jeste porodično nasilje

Gotovo svaka LGBT osoba doživela je neki oblik nasilja, i to ne samo od strane nepoznatih počinioca, već i u porodici, školi, na fakultetu, radnom mestu... Neretko je počinilac njima poznata osoba ili član porodice. Ove osobe ne nailaze na podršku u porodici, često su odbačene, osuđivane, ograničava im se kretanje, prisutno je psihološko i/ili fizičko kažnjavanje od strane roditelja i najbližih srodnika. Ovo su samo neki od rezultata istraživanja Asocijacije DUGA i Centra za socijalni rad ,,Sveti Sava" iz Niša, objavljenih u publikaciji ,,Stigmatizacija mladih LGBT osoba od strane državnih institucija." Istraživanje je sprovedeno u periodu od maja do novembra 2015. godine. 

Aleksandar Prica, predsednik Upravnog odbora Asocijacije DUGA iz Šapca, ističe za dnevni list ,,Danas" da bilo gde da žive, u velikom ili malom gradu, LGBT osobe u Srbiji imaju iste probleme, ,,jedina je razlika što u velikim gradovima lakše možete sakriti svoju seksualnu orijentaciju kako bi neke probleme izbegli, što na žalost čini više od 95 odsto LGBT osoba, ali bežanje od problema nije i njihovo rešavanje."

Govoreći o neinstitucionalnim problemima, Prica smatra da je jedan od najvećih problema LGBT osoba u lokalnim samoupravama jeste nasilje i diskriminacija. Najveći problem je porodično nasilje, koje za svakog bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet ostavlja duboke i dugoročne posledice. Kada su institucionalni problemi u pitanju, onda govorimo o neprepoznavanju LGBT identiteta od strane institucija. Takođe, u strateškim planovima na lokalnom nivou prepoznate su mnoge marginalizovane populacije, LGBT osobe nisu prepoznate ni u jednom, a ukoliko populacija koja ima mnoge probleme nije prepoznata u strateškim dokumentima, njihovi problem za donosioce odluka i ne postoje - ističe Prica.

Zbog velikih bezbednosnih izazova LGBT populacije, Asocijaciju DUGA je podržala Misija OEBS-a u Srbiji sa projektom čije se aktivnosti svode na prevenciju nasilja, naročito kod mladih LGBT osoba. Asocijacija DUGA će u naredna tri meseca, kroz interaktivne radionice u 10 gradova Srbije, predstaviti priručnik ,,Bezbednosna kultura za LGBT mlade" mladim LGBT osobama. Priručnik sadrži smernice kako da se nasilje ili diskriminacija prepoznaju, kao i naznaka istih i što je najbitnije sadrži jasne smernice u cilju uspešne prevencije. Posebno je razdvojena fizička, ekonomska i zdravstvena bezbednost. Priručnik obuhvata i nadležnosti institucija, i u slučaju  da se nasilje ili diskriminacija dese, objašnjava koje su to procedure prijave.

CENTAR je uspešno sarađivao sa Asocijacijom Duga u toku realizacije prošlogodišnjeg projekta „Kako reforma sektora bezbednosti utiče na ljudsku bezbednost u Srbiji? Ponovna procena uticaja reforme sektora bezbednosti na LGBT populaciju.”