07Oct2014

Zaštitnik građana osudio protest protiv izgradnje centra za azilante kod Mladenovca

Zaštitnik građana Saša Janković izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje protest protiv izgradnje centra za azilante nedaleko od Mladenovca.

Vest da je lokalno rukovodstvo podržalo, a možda i organizovalo protest, takav gest čini još neprihvatljivijim i neodgovornijim, smatra republički ombudsman.

Umesto izliva ksenofobije, lokalni čelnici treba da sa republičkim vlastima otvore ozbiljan dijalog o infrastrukturnim i socijalnim potrebama kako bi eventualna izgradnja centra za azilante bila od koristi za stanovništvo i povećala, a ne smanjila kvalitet života u zajednici, što uz ozbiljan rad i pripreme nije nedostižno, dodaje Janković.

Istovremeno, republičke vlasti treba da bez odlaganja otpočnu razgovor sa lokalnom zajednicom kako bi se predupredili nesporazumi, utvrdile tačne potrebe i izvršile sve neophodne pripreme, koje umnogome premašuju proste građevinske radove na izgradnji centra. Do sada, takav dijalog i pažnja prema drugim lokalnim zajednicama u koje su bili smešteni azilanti često su nedostajali i takav stav mora da se promeni, ocenjuje Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana