15Oct2014

U Srbiji ima 12.000 slepih i slabovidih

BEOGRAD

U Srbiji ima 12.000 slepih i slabovidih osoba koje se suočavaju s velikim problemima, posebno kada je reč o zapošljavanju, istaknuto je danas u Beogradu povodom Međunarodnog dana belog štapa.

Tokom obilaska Gradske organizacije slepih, ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da su poslodavci u Srbiji češće spremni da plate kaznu, nego da zaposle osobu sa invaliditetom.

"Nacionalna služba za zapošljavanje je nedavno imala konkurs za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Na žalost, prijavio se mali broj osoba. Delom zbog neinformisanosti, a delom i zbog nedostatka odgovarajućeg obrazovanja. Moramo da radimo i na njihovoj edukaciji", kazao je Vulin.

On je najavio i donošenje Zakona o upotrebi pasa vodiča.

"Preduzeli smo i odgovarajuće mere da obezbedimo i izvestan broj pasa jer je to ono što je najskuplje. Treba odvojiti veliki novac da bi se obezbedio obučeni pas, jer bez njega je zakon samo mrtvo slovo na papiru", rekao je Vulin.

Predsednik Saveza slepih Milan Stošić kazao je da su predrasude u društvu najveća barijera kada su osobe sa invaliditetom u pitanju. Prema njegovim rečima, kretanje uz pomoć belog štapa je mogućnost da slepi izraze svoju kreativnost.

Stošić je kazao da postoji veliko interesovanje da se donese Zakona o upotrebi pasa vodiča, ali i zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom kako bi se uredilo finansiranje lokalnih organizacija.

RTV