Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
06Nov2014

Protest roditelja nestalih beba

BEOGRAD

Roditelji koji sumnjaju da su im bebe nestale iz porodilišta u Srbiji okupili su se danas u podne ispred Vlade Srbije i na taj način protestovali jer država, kako kažu, i dalje nije učinila ništa da se njihovi slučajevi reše.

Roditelji zahtevaju da se donese Zakon kojim bi se utvrdila istina šta se sa njihovim bebama dogodilo, kaže Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja.

„Ostajemo ovde dok nas neko ne primi. Još u ponedeljak smo predali zahtev da želimo da razgovaramo sa nadležnim ministrima, ali nam se do sada niko nije obratio“ dodaje Filipović.

Prema presudi Suda za ljudska prava u Strazburu, obaveza Srbije bila je da do 9. septembra preduzme sve potrebne mere radi ustpostavljanja mehanizma namenjenog da obezbedi pojedinačne odgovore svim roditeljima čija je situacija ista ili dovoljno slična situaciji Zorice Jovanović iz Ćuprije. U njenom slučaju Sud je utvrdio da je Srbija povredila pravo na privatnost i porodični život, jer je njen sin rođen 30 godina pre toga, pod neverodostojnim okolnostima proglašen mrtvim u porodilištu, dok država tri decenije nije učinila ništa da istraži ozbiljne sumnje roditelja.

Nedelju dana po isteku roka koji je Strazbur dao našoj državi, dakle početkom septembra, porodice su uspele da izdejstvuju sastanak u Ministarstvu zdravlja. Podsećamo, tada je državni sekretar ovog Ministarstva Ministarstva Borislav Vekić izjavio da je Radna grupa Ministarstva zdravlja završila rad na slučaju nestalih beba i da će nakon završnih konsultacija sa predstavnicima tri ministarstva, predlog za rešenje problema biti dostavljen Vladi.

Vlada još pre devet meseci oformila ovu Radnu grupu, koja prema rečima roditelja, do sada, nije učinila ništa.

U ime porodica koje sumnjaju da su im deca nestala, pravnici prof. dr Vesna Rakić Vodinelić i Danilo Ćurčić izradili su model zakona o istraživanju položaja nestale novorođenčadi i model zakona je predat nadležnim ministarstvima.

Osim raznih vrsta političkih pritiska kojima bi zemlja članica Sveta Evrope, što je i Srbija, mogla biti izložena jer ne poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava, krajnja mera može biti isključenje iz ove organizacije.

RTV