Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
24Nov2014

Udeo dece među žrtvama trgovine ljudima sve veći

BEČ

Udeo dece među žrtvama trgovine ljudima sve je veći, pokazuje izveštaj Kancelarije UN za borbu protiv kriminala i narkotika (UNODC), koji je danas predstavljen u Beču.

Prema izveštaju UN u periodu od 2010.do 2012.godine 33 odsto žrtava bila su deca, što je rast od pet odsto u poređenju sa prethodnim izveštajem za period od 2007.do 2010.

U Africi i Srednjem istoku udeo je čak 62 odsto. Iz izveštaja proizilazi da su49 odsto žrtava trgovine ljudima širom sveta odrasle žene. Broj odraslih žena je malo opao, ali ako se uzmu u obzir i devojčice onda je udeo čak 70 odsto.

Na drugoj strani 18 odsto žrtava su muškarci i 12 odsto dečaci.

Više od 40.000 žrtava registrovano je u periodu koji obuhvata novi izveštaj UNODC. To je, međutim, kako ističe ekspert UNODC Alun Džons, samo vrh ledenog brega. On je naglasio, u izjavi APA, da je nepoznato koliki je "nevidljivih žrtava".

Kristina Kangaspunta, koja je odgovorna za izveštaj, rekla je da je teško obuhvatiti žrtve i da je to problem širom sveta. Žrtve, prema njenim rečima, rade u hotelima, restoranima ili na plantažama.

Ne koriste se samo u svrhe seksualne eksploatacije, kao što je to bio slučaj na početku borbe protiv trgovine ljudima.

Takođe je kritikovala da je stopa kažnjavanja trgovaca ljudima veoma niska.

Seksualna eksploatacija sa 53 odsto i dalje je ostala glavni oblik trgovine ljudima, a regionalne razlike su ogromne. Dok je udeo seksualne eksploatacije u Evropi i Centralnoj Aziji oko 66 odsto u istočnoj i južnoj Aziji, kao i na Pacifiku je samo 26 procenata.

U istočnoj i južnoj Aziji kao i Pacifiku predominantan je oblik prisilnog rada - 64 odsto. Dok je udeo prisilnog rada 2007. bio svega 32 odsto, 2011. je dostigao 40 procenata.

Ekspert UNODC Angela Me ističe da su kriminalci veoma kreativni u pronalaženju novih oblika iskorišćavanja žrtava trgovine ljudima.

Nijedna zemlja nije imuna i iz najmanje 152 države sveta su poreklom žrtve trgovine ljudima, koje su dovedene u 124 zemlje.

RTV

Foto: sxc.hu/profile/juliaf