Projekat: Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima
25Feb2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine najavila je da će danas početi isplata premija i subvencija

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković najavila je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da će danas početi isplata premija i subvencija, i to najpre premija za mleko. Ona je precizirala da je Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju usvojena i da će danas početi isplata premija za mleko, posle čega će uslediti i isplata subvencija za stočarsku proizvodnju.

 

Razlog kašnjenja u isplatama subvencija, kako je objasnila ministar, jeste preseljenje Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd, a što je bio uslov za dobijanje sredstava iz fondova EU, kako bi se obezbedila bolja komunikacija i bolje funkcionisanje. „U narednom periodu će se nastaviti normalna dinamika isplata subvencija. Kasnili smo zbog preseljenja Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd, jer sad nastupa nova faza u finansiranju poljoprivrednika i u narednom periodu će biti obezbeđena i sredstva iz fondova EU“, rekla je Bogosavljević Bošković precizirajući da će Srbija dobiti sredstva iz IPARD fondova koja će usmeriti ka poljoprivrednicima.

 

Govoreći o pomoći u semenu i đubrivu za prolećnu setvu, a koja je obezbeđena iz sredstva EU, ministar je napomenula da je juče započeta druga faza pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpeli štete u poplavama, a da je u prethodnom periodu pomoć dobilo 10.000 gazdinstava. „U narednih mesec dana još 7.700 gazdinstava dobiće pomoć. Radi se o izuzetno vrednoj pomoći za koju je važno da je poljoprivrednici dobiju na vreme kako bi na vreme zasejali njive“, istakla je Bogosavljević Bošković i dodala da će u narednom periodu biti uručeni paketi pomoći u plastenicima, a nakon toga i sitna mehanizacija.

 

Ministar je najavila i da je sve spremno za otvaranje Nacionalne referentne laboratorije, da se sada rade kontrolne analize biljnog materijala i da je ostalo samo da se utanači tačan datum otvaranja. „Staćemo u rame sa najsavremenijim laboratorijama. Pripremili smo sve da ove godine počne sa radom i Laboratorija za analizu sirovog mleka“, rekla je Bogosavljević Bošković.

 

Ona je pozvala velike kompanije i one koji otkupljuju poljoprivredne proizvode da se odgovorno ponašaju i da garantuju poljoprivrednim proizvođačima predvidivo poslovanje. „Mi ne možemo da utičemo na tržište i odnose na njemu, ali moramo da zaštitimo poljoprivredne proizvođače makar i na ovaj način. Ako velike kompanije od države očekuju da imaju povoljan poslovan ambijent, tako i mi za naše poljoprivredne proizvođače očekujemo pošten ugovorni odnos“, rekla je Bogosavljević Bošković.

 

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine