Projekat: Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti
26Mar2015

Niš: Održana završna radionica za Rome i Romkinje

Završena je radionica za Rome i Romkinje u Nišu sa ciljem njihovog upoznavanja o prijemnom ispitu za školovanje za rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova i povećanju predstavnika romske zajednice u policiji, rečeno je večeras u Policijskoj upravi Niša gde je radionica održana.
Ovakve radionice do sada su održane u Kraljevu, Beogradu, Boru, Pirotu i Sremskoj Kamenici na kojima je učestvovalo 282 kandidata, a planom projekta je bilo planirano učešće 150 pripadnika i pripadnica romske zajednice što ukazuje na povećano interesovanje za ovaj poziv među Romima i Romkinjama, rečeno je na zavrsetku tog projekta.
Nosilac projekta je bila Policijska asocijacija "Evropski policajci Romske nacionalnosti", a partner na projektu bio je Centar za istraživanje javnih politika, dok je projekat podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije sa 600.000 dinara.
Predsednik Policijske asocijacije Nenad Tairović rekao je da su prošle godine na prijemnom ispitu od 134 kandidata romske zajednice za policijski poziv u Sremkoj Kamenici samo dva kandidata bila uspešna, pa će sadašnjim polaznicima radionice pomoći da budu uspešniji prilikom ovogodišnjeg prijavljivanja i polaganja.
Sekretar MUP-a Srbije Milorad Todorović je rekao da u MUP-u radi 33 pripadnika romske nacionalne manjine, ali da ne postoji obaveza izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti, pa prema podacima Policijske asocijacije koje je izneo Tairović u policiji je 113 pripadnika romske zajednice.
Na Kriminalističko-policijskoj akademiji školuje se 19 studenata romske zajednice.
Predstavnica Centra za istraživanje javnih politika Marina Tadić iznela je podatak da je među učesnicima radionica bilo 30 odsto Romkinja.
Predstavnica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Sanja Jefić Branković je rekla da ovakvi oblici aktivnosti pokazuju zrelost društva i da se na taj način pokazuje napredak u položaju romske zajednice.
Ninoslav Jovanović iz Policijske uprave u Zaječaru se pre nekoliko godina javno izjasnio kao pripadnik romske nacionalne manjine i ni pre toga, ni posle toga, nije bio ni na koji način diskriminisan, pa je pozvao i ostale koji to nisu učinili u policiji da slobodno urade isto što i on.
Policijska asocijacija kao nosilac projketa podelila je javna priznanja ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, direktoru policije Miloradu Veljoviću, njihovim saradnicima, predstavnicima policijskih uprava i partnerima koji su podržali projekat.
U njihovo ime, priznanja su primili njihovi najbliži saradnici koji su prisustvovali završnoj radionici i predstavljanju rezultata celokupnog projekta.
Izvori: Tanjug, TV Best, RTV, RTS dopisništvo Niš, Narodne novine, Produkcija Romaworld, Južne vesti, RTV Belle amie