Fond Svetlana Đurđević Lukić
21May2018

 

 

 

 

FOND SVETLANA ĐURĐEVIĆ LUKIĆ
– V NAGRADNI KONKURS –
2021. GODINA

 

Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR) raspisuje četvrti godišnji poziv za studente osnovnih, specijalističkih, master i doktorskih studija u Republici Srbiji za učešće u nagradnom konkursu fonda „Svetlane Đurđević Lukić“. Radove je potrebno dostaviti do 30. septembra 2021. godine.

Organizovanje nagradnog konkursa predstavlja istovremeno promociju ljudske bezbednosti kao centralne teme istraživačkog interesovanja Svetlane Đurđević Lukić (1963-2016), jedne od osnivačica Centra za istraživanje javnih politika i njegove prve direktorke.

Polazeći od osnovne ideje pokretanja nagradnog konkursa - nesigurnost i ranjivost pojedinca u XXI veku, kao i sve zastupljeniju eksploataciju veštačke inteligencije u društvenim pojavama i procesima, ovogodišnji nagradni konkurs problematizuje poziciju pojedinca u eri veštačke inteligencije iz perspektive koncepta ljudske bezbednosti.
Sada je već gotovo sigurno da će globalna pandemija predstavljati prekretnicu u redefinisanju bezbednosnih politika nacionalnih država, a posebno pitanje zdravstvene bezbednosti, ali će ujedno i kreirati dalekosežne implikacije po privatnost i svakodnevni život pojedinaca u postkovid društvu.
Koliko će postkovid era uticati na privatnost pojedinca, da li će sloboda izražavanja pretrpeti redukciju posle iskustva globalne panike i širenja teorija zavera usled masovne vakcinacije, da li će pojava virusa COVID-19 i njegovih različitih formi ubrzati razvoj segmenata veštačke inteligencije, odnosno da li će toliki upliv robotizacije u naš svakodnevni život olakšati ili ograničavati svakodnevni život pojedinca samo su neka od pitanja koja su u fokusu ovogodišnjeg konkursa.
 
Kako bismo konkretnije usmerili vaše istraživačke radove, definisali smo oblasti koje treba da posluže kao smernice za konkretizaciju vaših tema. Vaši radovi mogu da odstupe od smernica, ali je potrebno da budu u skladu sa fokusom ovogodišnjeg konkursa.

S obzirom da je pandemija korona virusa COVID-19 obeležila 2020. godinu, ovogodišnji nagradni konkurs je tematski posvećen uticaju pandemije novog virusa korona na različite dimenzije ljudske bezbednosti i pretnjama koje virus predstavlja za pojedinca u različitim domenima. Ako vam je potrebna inspiracija pogledajte video u kojem profesor Vladimir Bilandžić govori o nekim od ovih tema na dodali prošlogodišnjih nagrada na konkursu. 

 

Na konkursu mogu da učestvuju svi zainteresovani studenti osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija koji su zainteresovani za teme iz oblasti ljudske bezbednosti. 

Neophodan kriterijum za učešće je da kandidatu/kandidatkinji studentski status ne ističe do 15. marta 2022. godine, jer se stipendije isplaćuju počevši od dodele nagrada u naredna dva  odnosno tri meseca. Pri dostavljanju radova potrebno je da se dostavi i overena potvrda fakulteta o studentskom statusu kandidata/kandidatkinji

 

 
Teme konkursa u 2021. godini:
 
 

Predlog tema V nagradnog konkursa:

  1. Privatnost u postkovid eri;
  2. Sloboda izražavanja vs teorije zavere – pravo na slobodno (online) mišljenje;
  3. Demokratija vs autokratija u borbi protiv COVID-19
  4. Poverenje u institucije – postkovid perspektiva?
  5. Položaj ugroženih grupa u pandemiji – koliko vredi zdravstvena bezbednost pojedinca?
  6. Transformacija zdravstvene bezbednosti nakon COVID-19
  7. Nadzor zaposlenih koji rade na daljinu vs prvo na privatnost 

Najbolja dva rada (jedan rad iz kategorije osnovnih studija i jedan rad iz kategorije studija drugog stepena), biće nagrađeni tromesečnom, odnosno dvomesečnom stipendijom. Kao i ranijih godina, i ove godine naš konkurs podržava Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji.

Detaljnije o uslovima konkursa godini možete pročitati na sledećim linkovima:

                 
Tekst konkursa
Uputstvo za citiranje
Ljudska bezbednost - osnovni pojmovi
Najčešća pitanja i odgovori.
 
Najbolji radovi biće objavljeni u dvojezičnom zborniku radova u decembru 2021. godine.
 
Rukopisi se dostavljaju isključivo elektronskom poštom na e-mejl konkurs@publicpolicy.rs sa naznakom Nagradni konkurs_Ime i prezime_Fakultet_nivo_studija
 
Pratite nas na websajtu www.publicpolicy.rs, TW: @PublicPolicyRS | FB: PUBLICPOLICY.RS | LinkedIn: Centar za istraživanje javnih politika