08Apr2015

Druga plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji obeležava godinu dana rada u reformisanom sastavu. Tim povodom u Narodnoj skupštini Republike Srbije (Velika plenarna sala, Kralja Milana 14), u sredu, 8. aprila, biće održana druga plenarna sednica Konventa.
 
U uvodnom delu sednice biće reči o trenutnom stanju u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i najvažnijim nalazima upravo završene faze analitičkih pregleda srpskog zakonodavstva. Plenarna sednica biće prilika da se ukrste mišljenja različitih aktera u procesu integracija o najvažnijim pitanjima aktuelnog stanja u odnosima Srbije i Evropske unije, kao i o perspektivi budućih pregovora. Moderatorka uvodnog panela biće Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, a učestvovaće:
 
• Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Vlade Republike Srbije,
 
• Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji,
 
• Aleksandar Senić, predsednik Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine Republike Srbije.
 
Drugi deo plenarne sednice biće posvećen postignutim rezultatima Nacionalnog konventa o EU i prezentaciji aktivnosti i preporuka Radnih grupa Konventa, uz učešće Frejka Janmata, šefa ekonomskog sektora u Delegaciji EU u Srbiji. Ovaj deo zasedanja vodiće Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU koja će predstaviti rezultate rada Konventa u prethodnoj godini.
 
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji čine Radne grupe koje prate pregovore Srbije sa Evropskom unijom u svih 35 pregovaračkih poglavlja. Radne grupe okupljaju eminentne stručnjake, predstavnike nevladinih organizacija, privrede, sindikata, strukovnih udruženja, instituta i fakulteta, kao i lokalnih samouprava i medija.
 
Do sada konstituisane Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji sačinile su niz preporuka za poboljšanje procesa pregovora koje su upućene Vladi Srbije, a koje će biti objedinjene i objavljene u Knjizi preporuka tokom narednih mesec dana.
 
Tokom godinu dana rada i faze analitičkih pregleda, Nacionalni konvent o EU bio je glavni kanal komunikacije civilnog društva i državnih institucija u procesu pregovora i konstruktivan partner Pregovaračkim radnim grupama Vlade Srbije.
 
U narednoj fazi procesa integracije Srbije – pregovaranju po poglavljima, Nacionalni konvent delovaće kao deo formalne procedure razmatranja predloga pregovaračkih pozicija u srpskom parlamentu i nastaviće da daje preporuke i stručna mišljenja Vladinim organima i telima uključenim u proces uključenim u proces pregovora sa EU.
 
Izvor: CRNPS
 
Centar je aktivan u radnim grupama Konventa za poglavlja 24, 30 i 31