Podkast

Mi smo grupa inovativnih istraživača i digitalnih entuzijasta koji promišljaju budućnost rada u Srbiji i u regionu jugoistočne Evrope. U seriji podkasta CENTRA, vodimo vas u svet tehnoloških inovacija sagledan iz ugla dramatičnih promena u svetu rada. Predstavljamo originalne rezultate naših istraživanja i iskustva i znanja sagovornika koji su protagonisti tih promena, sa željom da stvorimo tehnološki pejzaž po meri čoveka.

EP 07 - Kuriri u dostavi i bezbednost u saobraćaju - cena rizika? 

U Beogradu trenutno  ima oko 3 hiljade dostavljača hrane, takozvanih platformskih ili gig radnika, a sve ih je više i na ulicama većih gradova u Srbiji.
Kakav je to, zapravo posao i zašto ljudi počinju njime da se bave? Koliko se na njemu zadržavaju i zbog čega? Može li se od ovog posla živeti? Da li bajkovanje  beogradskim asfaltom - bez zaštite osim, možda, kacige – pruža priliku za dostojanstven rad? 7. oktobar je Svetski dan dostojanstvenog rada. Tim povodom razgovarali smo sa preko 30 dostavljača hrane koji rade za Wolt, Glovo i Mr D. Svi razgovori vođeni su na njihovom radnom mestu: ulici. O njihovim iskustvima čućete iz prve ruke u podkast epizodi Centra ."Kuriri u dostavi i bezbednost u saobraćaju - cena rizika"
 

EP 06 – Rad o kuće: šta posle kovida?(2/2)

Šta ako zaposleni želi da radi od kuće, a poslodavac to ne dozvoljava? Kako regulisati rad radnika koji naizmenično rade od kuće i iz kancelarije? Kako jasno definisati šta je povreda radne obaveze tokom rada od kuće? U ovoj epizodi podkasta „Dobre inovacije“  o ovim temama razgovaramo sa Zlatkom Petrovićem pomoćnikom generalnog sekretara poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Danilom Krivokapićem, direktorom SHARE fondacije, Tijanom Žunić Marić iz advokatske kancelarije Žunić, Nevenom Marić iz Fondacije za otvoreno društvo Srbije i Stefanom Todićem, pravnim zastupnikom ujedinjenih granskih sindikata NEZAVISNOST. 

Sagovornici su izneli svoja viđenja načina na koje bi trebalo urediti hibridni rad u uslovima kada naš Zakon o radu ne poznaje takav odnos. Sa njima smo razgovarali i o tome kako napraviti balans između prava poslodavaca da kontrolišu rad radnika i prava zaposlenih da sačuvaju svoju privatnost, kao i o poverenju i lošem menadžmentu, koji često predstavljaju izvor preteranog nazora radnika.

EP 05 – Kako poslodavci nadgledaju zaposlene koji rade od kuće? (1/2)

Rad na daljinu tokom kovida-19 otvorio je vrata za sveprisutnost poslodavaca u životu radnika. O tome šta su prava poslodavaca i radnika govore: Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Danilo Krivokapić, direktor SHARE Fondacije, Tijana Žunić Marić iz advokatske kancelarije Žunić, Nevena Ružić iz Fondacije za Otvoreno društvo Srbije i Stefan Todić, pravni zastupnik Ujedinjenih granskih sindikata NEZAVISNOST. Ako vas zanima ova tema pogledajte šta o nadzoru radnika od kuće govori naše istraživanje. 

EP 04 – Veštačka inteligencija i bezbednost na radu 

Da li treba da se radujemo ili da budemo oprezni ako nam šef pokloni pametni sat kojim merimo otkucaje srca i broj koraka u minuti? Šta stoji iza aplikacija koje nam pokazuju koliko je dostavljač hrane blizu našeg odredišta? O sofisticiranim tehnologijama koje omogućavaju rukovodiocima da mere efikasnost zaposlenih i povećavaju standarde produktivnosti, razgovaramo sa Bogdanom Mijovićem, direktorom i koosnivačom mBrain Train, domaće kompanije koja razvija brojna rešenja za poboljšanje našeg emocionalnog i zdravstvenog stanja, zasnovana na monitoringu moždane aktivnosti van laboratorije i Mareike Molman, docentom na Odeljenju za upravljanje informacijama i procesima na Univerziteta Bentli, koja je svoja istraživanja posvetila negativnim posledicama primene algoritamskog upravljanja nad radnom snagom na digitalnim platformama

EP 03 – Treba li svaki kamiondžija da postane programer? 

Kako će izgledati život prosečnog kamiondžije kada visoke tehnologije preuzmu volan? Da li je od poslastičara moguće stvoriti dobrog programera? Da li je izvodljivo uspešno prekvalifikovati svakoga za svet novih tehnologija? Ovu Rubikovu kocku smo pokušali da sklopimo u razgovoru sa dr Vesnom Fabian, rukovodiocem Grupe za dualno obrazovanje i vaspitanje i nacionalni okvir kvalifikacija u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Nenadom Mićićem, direktorom kompanije ICM Electronics, i Danijelom Zampini, višim stručnjakom za zapošljavanje Međunarodne organizacije rada za centralnu i istočnu Evropu.

EP 02 – Automatizacija vs. radna mesta

U ovom podkastu razbijamo mit da se u srpskoj privredi ne inovira, digitalizuje, automatizuje i dramatično menja opis radnih mesta o knjigovođe do agronoma. Kako uvoditi ovakve inovacije a da nam radnici ostanu na broju? Ovo pitanje „od milion dolara“ postavili smo Aleksandru Bijeliću, direktoru sektora za digitalizaciju i razvoj MK Grupe, i prof. dr Milanu Nedeljkoviću, dekanu FEFA i izvršnom partneru EM Analytic Solutions.

EP 01 – Veštačka inteligencija: prijatelj čoveka ili njegov neprijatelj?

Čovek je centralni činilac veštačke inteligencije – to je poruka naših sagovornica, Tamare Katić, istraživačice i asistentkinje na Univerzitetu Templ u Filadelfiji, i Tijane Nikolić, naučnice podataka (Senior Data Scientist) u Sogeti Centru izuzetnosti. U ovom izdanju podkasta Tijana i Tamara govore o svom ličnom doživljaju uticaja veštačke inteligencije na naš život, praktičnim primerima iz njihovog domena rada i motivima da se angažuju u Radnoj grupi za etiku, osnovanoj pri Srpskom društvu veštačke inteligencije.

Naš podkast se emituje na sledećim adresama

Anchor.fm: https://anchor.fm/public-policy-rs

Podcast.rs : https://podcast.rs/show/dobre-inovacije/?cn-reloaded=1

Spotify: https://open.spotify.com/show/2ypa7hmMdOjxjlvCOFysdb

Apple podcast platform: https://podcasts.apple.com/rs/podcast/dobre-inovacije-just-innovations

Google_podcasts: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy84NzRiN2EwOC9wb2RjYXN0L3Jzcw

Deezer: https://deezer.com/show/3472367

Takođe možete naš podkast deliti na vašoj adresi kopirajući ovaj link:

RSS Distribution - RSS Feed: https://anchor.fm/s/874b7a08/podcast/rss