Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
08Apr2015

Svetski dan Roma: Najugroženija manjinska grupa u Srbiji

Svetski dan Roma ustanovljen je na današnji dan sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu da obrate posebnu pažnju unapređivanje njihovog položaja.

Taj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongesa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglasena pesma "Djelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić založio se za unapređenje prava Roma u Srbiji istakavši da država treba da učini sve da omogući ostvarivanje njihovih prava.

Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima, Nikolić je istakao i da pozitivnom diskriminacijom Romima treba pomoći da sačuvaju svoj nacionalni identitet.

Predsednik je danas primio predstavnike te nacionalne manjine, a oni su mu tom prilikom predali Platformu za unapređenje njihovog položaja u Srbiji.

Predstavnici romske nacionalne manjine su, kako se navodi, u razgovoru s predsednikom Nikolićem posebno istakli da je, i pored generalno jako teške situacije u kojoj se Romi nalaze, u prethodnom periodu učinjen napredak u rešavanju problema njihovog obrazovanja, kao i problema ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Nezaposlenost, međutim, i dalje predstavlja ogroman problem za Rome, kao i stvaranje adekvatnih uslova stanovanja, navodi se u saopštenju.

Izvor: N1info