Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
07Apr2015

U poseti romskom naselju Reva u Krnjači

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić posetila je neformalno romsko naselje Reva u Krnjači. U tom privremenom naselju, u blizini Politikine štamparije, već šest godina živi 21 romska porodica. One su do prinudnog iseljenja 2009. godine, živele u neformalnim naseljima 25. maj (Dorćol) i Gazela. Za to vreme životni uslovi su se samo pogoršavali.

Stanovnici naselja Reva su u direktnom razgovoru u privremenoj učionici u naselju koja se nalazi u jednom kontejneru, poverenici Neveni Petrušić izneli probleme sa kojima se suočavaju i brojne teškoće na koje nailaze u svakodnevnom životu. Muče ih izuzetno loši uslovi života jer nemaju ni toalet ni kupatilo, a jedinu izvor vode je česma na otvorenom, ispred dva reda kontejnera, koja je u zimskom periodu neupotrebljiva jer se voda zbog niskih temperatura zaledi. Kažu takođe da im septičku jamu godinama niko ne čisti.

Probleme imaju i sa školovanjem dece jer je najbliža osnovna škola udaljena 3 kilometra od naselja Reva. Tvrde da imaju problem i prilikom upisa dece u školu, kao i da ukoliko neko dete iz ovog naselja uopšte krene u školu, trpi razne uvrede na osnovu niza predrasuda i stereotipa o Romima. Kažu da znaju šta je diskriminacija, ali ne i kako da se bore protiv nje. Poverenica ih je zato upoznala sa načinima na koje mogu da traže i zaštite svoja prava ravnopravano kao i svi ostali građani Srbije. Poverenica je navela i da je žaloste jako loši uslovi u kojima ove romske porodice žive, kao i da će institucija Poverenik za zaštitu ravnopravnosti učiniti ono što je u njenoj moći da se barem jedan problem koji imaju reši.

Stanovnici Reve su svi rođeni Beograđani i zbog toga su posebno kivni na nadležne u gradskim insitucijama što su, kako kažu, potpuno zaboravili na njih i njihove probleme. Obećavali su im pomoć i brzo izmeštanje iz privremenog smeštaja, koje posle šest godina doživljavaju kao trajno rešenje. Bave se skupljanjem seknudarnih sirovina, žive od toga i socijalne pomoći koje dobiju pojedine porodice. Spremaju se da obeleže svoj praznik 8. april, Svetski dan Roma.

U poseti naselju Reva, pored poverenice Nevene Petrušić bili su i Marko Vasiljević iz Regionalnog centra za manjine, kao i Lazar Rodić i Vesna Dobrosavljević iz Stručne službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

ravnopravnost.gov.rs