Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
08Apr2015

Devenport povodom Dana Roma: "Ohrabrivanje romske zajednice"

Ohrabrivanje romske zajednice u Srbiji i promovisanje mogućnosti za njene pripadnike su među prioritetima u saradnji Evropske unije sa Vladom Srbije, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport na otvaranju izložbe fotografija „Naš grad – naša kuća“, povodom Međunarodnog dana Roma.

Mislim da su romskoj zajednici u Srbiji i zemljama EU potrebni ohrabrujući modeli uspeha, a čini mi se da mladi talentovani ljudi kao što ste vi mogu da pokažu kakav tu potencijal postoji, rekao je Devenport, a prenosi FoNet.

Na nama je da omogućimo i drugim mladim ljudima da realizuju svoje vizije i planove, u svim oblastima života običnih građana, da svi budu u prilici da budu uspešni, kazao je on.

Romi i u Srbiji i u drugim zemljama se suočavaju sa velikim izazovima kada je reč o obrazovanju, uslugama, zdravlja.., rekao je on i dodao da treba zajedničkim i strateškim naporima ići putem poboljšanja situacije.

Romi su najveća manjinska zajednica u zemljama EU, a poboljšanje njihovog položaja i u Srbiji jedan je od prioriteta EU ne samo u saradnji sa Vladom Srbije, već i sa organizacijama civilnog društva i lokalnim samoupravama.

Zbog toga finansiramo u ovom trenutku mobilne timove u opštinama širom Srbije koje imaju za cilj da pomognu, naročito građanima romske nacionalnosti, rekao je Devenport. Izložba fotografija „Naš grad – naša kuća“ otvorena je u EU info centru u holu Doma omladine u saradnji sa GRUBB Fondacijom.

 

 

Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji