Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
20Apr2015

Čačak deo projekta o bezbednosti mladih

Centar za istraživanje javnih politika uvrstio je Čačak u projekat o bezbednosnim problemima mladih u gradu i demokratskoj kontroli sektora bezbednosti a koji je podržao OEBS. U istraživanju učestvuju učenici srednjih škola koji su stekli punoletstvo kao i nevladine organizacije.

Istraživačica u Centru za istraživanje javnih politika Marina Tadić, kaže da će srednjoškolci i aktivisti nevladinih organizacija izložiti svoje utiske o bezbednosnti u lokalnoj sredinu, koji su bezbednosni problemi, koji akteri učestvuju na reševanje tih problema ili ne učestvuju a trebalo bi.

- U okviru projekta obilazimo tri lokalne sredine u Srbiji da bi razgovarali sa srednjoškolcima, odnosno mladima koji stiču glasačko pravo,  sa lokalnim aktivistim nevladinih organizacija a sve sa ciljem da saznamo kakvi su njihovi utisci o bezbednosti u lokalnoj sredini gde žive, koji su bezbednosni problemi, koji akteri učestvuju na reševanje tih problema ili ne učestvuju a trebalo bi. Realizovaćemo i radionicu  u kojoj prenosimo znanje učesnicima o demokratskoj kontroli sektora bezbednosti, i o načinima kako lokalni problemi mogu da dođu do odlučilaca vlasti, jer se narodni poslanici ne bave dovoljno o problemima u lokalnim sredinama iz kojih dolaze. Izabrali smo Čačak, Požarevac i Zrenjanin kao sredine koje imaju svoje predstavnike među narodnim poslanicama i to su poslanici koji sede u odborima za bezbednost, objašnjava Marina Tadić.

Nakon sprovedenog istraživanja biće organizovana panel diskusija na kom se očekuje dolazak narodnih poslanika i predstavnika lokalnih samouprava gde će se izneti stavovi mladih o bezbednosti, a sve sa ciljem uspostavljanja mosta između pravih problema koje muči stanovništvo i visoke politike kako bi se uočeni problemi rešili.

 

Izvor: Ozon Press