Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
24Apr2015

Kostolac: Memorandum o razumevanju za izgradnju 13 montažnih kuća

Trinaest montažnih kuća biće izgrađeno u gradskoj opštini Kostolac u okviru projekta “Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranju kolektivnih centara“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji iz Pretpristupnih fondova za 2012. godinu.

S tim u vezi, gradonačelnik Grada Požarevca, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i predstavnik Visokog komesarijata za izbeglice UN (UNHCR) potpisali su u četvrtak Memorandum o razumevanju.

Cilj projekta je da pospeši socijalnu inkluziju socijalno ugroženih lica i porodica interno raseljenih lica smeštenih u neformalnim kolektivnim centrima “Stari Kostolac“ i “Kombinat Kostolac” u Požarevcu.

Grad Požarevac će za izgradnju objekta obezbediti infrastrukturno opremljeno zemljište na kvalitetnoj lokaciji u gradskoj opštini Kostolac, izradio urbanističku dokumentaciju i izdao sve potrebne dozvole. Komesarijat za izbeglice i migracije vrši koordinaciju procesa zatvaranja kolektivnih centara. Projekat sprovodi UNHCR u partnerstvu sa NVO Vizija.

Trinaest porodica korisnika: 11 interno raseljenih i 2 domicilne socijalno ugrožene porodice imaće pravo korišćenja kuća ali ne i njihovog otkupa. Nakon izgradnje kuća, ukupno 13 domaćinstava će ostvariti uslove za kvalitetan život. Kuće će biti opremljene osnovnom opremom i nameštajem.
Ukupna vrednost radova i opremanja kuća iznosi oko 250.000 evra. Završetak radova planiran je za kraj decembra 2015. godine.

Ovaj projekat je deo sveobuhvatnijeg programa koji finansira Evropska unija podržavajući poboljšanje životnih uslova prisilnih migranata – „Za bolji život“ u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra.
OPŠTE INFORMACIJE:

Project: Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara
Donacija: Evropska unija, predpristupni fondovi IPA 2012 (2.663,978 evra)
Implementacija: UNHCR u partnerstvu sa NVO Vizija
Partneri: – Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije,
– Grad Požarevac
– UNHCR
Godina: 2015
Vrednost radova u Kostolcu: 250,000 evra
250,000 evra gradjevinski radovi, oprema i nameštaj
TEHNIČKI PODACI:

Broj montažnih kuća: 13


europa.rs