Projekat: Monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om
02May2015

Svetski dan slobode medija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je, u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), čestitao svim novinarima u Srbiji 3.maj, Svetski dan slobode medija.

Upućujući najbolje želje za uspeh u radu novinara i medija i potvrđujući spremnost i obavezu da im pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije, poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

„Uloga medija i novinara nužna je i nezamenljiva u svakom stvarno demokratskom društvu i obaveza je države, vlasti da konstantno obezbeđuje i unapređuje uslove za ostvarivanje te uloge. U tom kontekstu, u aktuelnom trenutku, veoma je važno da napredak koji je država načinila u normativnoj sferi usvajanjem paketa novih medijskih zakona, bude što pre valorizovan i u stvarnom životu.

Neophodno je da država i društvo što pre pronađu odgovore na mnoštvo otvorenih pitanja među kojima se posebno izdvajaju:

- netransparentnost medijskog vlasništva,

- netransparentnost finansiranja i ostvarivanje uticaja na medije korišćenjem budžetskih sredstava, poreskim olakšicama i sl.

- nedefinisan status javnog servisa,

- autocenzura i fenomeni "rata" u elektronskoj sferi, odnosno česti i kontinuirani napadi na pojedine veb sajtove, uspostavljanje struktura tzv. botova i sl.

- sve šira tabloidizacija medija propraćena sve češćim pojavljivanjem, drugim medijima nedostupnih "poverljivih informacija" u pojedinim medijima.

Uloga vlasti u iznalaženju odgovora na ova pitanja je velika, ali svoj doprinos treba da daju i novinari i mediji. Oni, pre svega kroz delovanje svojih profesionalnih asocijacija moraju da smanje veliki raskorak između vrednih etičkih, profesionalnih standarda koje su upisali u svoj kodeks i praktičnog ponašanja nekih medijskih "poslenika" koji s tim standardima nemaju gotovo nikakvu vezu.

Završiću podsećanjem na to da je nesporna obaveza države obezbeđenje lične bezbednosti novinara, što svakako uključuje kažnjavanje onih koji tu bezbednost ugroze. S tim u vezi, dobro je da je posle toliko vremena pokrenut sudski postupak povodom ubistva Slavka Ćuruvije, ali nije dobro da još nije tako u slučajevima Dade Vujasinović i Milana Pantića. Od izuzetnog je značaja da i oni budu rasvetljeni i razrešeni jer je samo to garancija da se ništa slično više nikad ne sme i neće ponoviti."


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnost