Projekat: Oružje na meti - zloupotrebe oružja u Srbiji
04May2015

U Novom Sadu 50.000 naoružanih

U Srbiji prema nekim procenama ima oko milion komada nelegalnog oružja. Svaki broj, ma koliki bio trebalo bi da se smanji posle pete po redu legalizacije, koja je u toku, a naročito nakon marta sledeće godine, kada će početi primena novog Zakona o oružju i municiji, nedavno usvojenog. MUP Srbije i Policijska uprava Novi Sad danas su u centru grada postavili štand na kome građani mogli da dobiju sve potrebne informacije o načinu na koji mogu registrovati ili predati nelegalno oružje.

Samostalni policijski inspektor za oružje Marija Petrović rekla je novinarima da takva legalizacija znači da fizička i pravna lica mogu da predaju oružje za koje ne poseduju dozvolu nadležnog organa, bez obaveze da dokazuju poreklo takvog oružja i bez pokretanja krivične odgovornosti.
 

"Potrebno je da građani donesu takvo oružje u Policijsku upravu Novi Sad ili policijske stanice da se izvrši uvid i tada će se odlučiti da li oružje spada u grupu trofejnog oružja ili redovno oružje. Ako je za upotrebu, potrebno je da lice dostavi uverenje iz suda da se protiv njega ne vodi istraga i da priloži odgovarajuće takse i uverenje o rukovanju vatrenim oružjem", rekla je Petrović.

Ona je podsetila da je akcija legalizacije počela 4. marta 2015. godine i da traje tri meseca.

Akciju legalizacije i predaje nelegalnog oružja Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, Centrom za kontrolu lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi i Evropskom unijom.

Po rečima Petrovićeve, taksa za legalizaciju pištolja, revolvera i lovačkih karabina košta 5.270 dinara, a taksa za legalizaciju lovačkog oružje 2.510 dinara.

Prema zvaničnim podacima, u Novom Sadu ima oko 50.000 registrovanog oružja, a nakon legalizacije očekuje se da taj broj bude veći. Od naredne godine kada će početi da se primenjuje Zakon o oružju i municiji važiće novi uslov za držanje, a to je uverenje o zdravstvenoj sposobnosti podnosioca zahteva.

Inače, za dodatne dozvole, kao što je nošenje oružja, posle podnošenja zahteva, rešenje donosi direktor policije.

Kako je najavljeno iz Policijske uprave Novi Sad, odnosno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, takav štand, koji je danas postavljen na početku Zmaj Jovine ulice u Novom Sadu, sutra će u istom periodu, od 11 do 14 sati, biti postavljen u Bačkoj Palanci, na uglu ulica Žarka Zrenjanina i Kralja Petra Prvog.

Detaljnije informacije o zakonskoj legalizaciji oružja građani Vrbasa mogu dobiti u sredu, 6. maja kada će pomenuti štand u periodu od 11 do 14 sati biti postavljen i u njihovom gradu na Trgu Nikole Pašića, ispred zgrade Skupštine opštine.

Izvor: RTV

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CENTAR je pripremio analizu podataka o incidentima vezanim za zloupotrebe oružja u Srbiji, stavovima građana o posedovanju i nošenju oružja, kao i komentare o viđenom oružju koje su građani unosili na platformu Ova analiza se radi za Regionalni centar za pešadijsko oružje u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) pri Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) koji je uspostavio ovu platformu 2012. godine. Detalji analize biće poznati do kraja maja a u dva priloga Radio Beograda i Večernjih novosti, možete da pročitate neke od podataka iz analize.

Podaci su posebno važni u kontekstu Zakona o oružju i municiji koji je donet 20. februara, a na osnovu koga je počela predaja odnosno legalizacija oružja i eksplozivnih naprava koji građani ilegalno poseduju.