Projekat: Mapiranje (ne)diskriminacije u sistemu vojnog školstva
07May2015

Seminar o rodnoj ravnopravnosti za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

U Domu Vojske Srbije danas je održan seminar o rodnoj ravnopravnosti u sistemu odbrane na kome su učestvovali pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su na dužnostima vezanim za odnose sa javnošću. 

Tokom jednodnevnog seminara, u organizaciji Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i SEESAC UNDP, polaznici su bili u prilici da usavrše svoja znanja i veštine o prepoznavanju medijskog izveštavanja bez diskriminacije u sektoru odbrane. 

Otvarajući skup, načelnik Odeljenja za informisanje i internet Uprave za odnose sa javnošću potpukovnik dr Mihailo Zogović, ukazao je na veliku ulogu koju imaju mediji u promociji rodno senzitivnog izveštavanja, posebno ističući da Ministarstvo odbrane, među sličnim institucijama, prednjači u implementiranju principa rodne ravnopravnosti. On je, takođe, izrazio uverenje da će današnji seminar doprineti stvaranju ambijenta u kome će se pitanja rodne ravnopravnosti tretirati na savremen način.

Prema rečima Danijele Đurović iz UNDP/SEESAC kancelarije u Beogradu, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije deo su regionalne mreže ministarstava odbrane koja broji 33 instruktora u oblasti rodne ravnopravnosti, koji su obučili oko 1500 oficira i vojnika o tome kako da prepoznaju i time doprinesu sprečavanju diskriminacije u sistemu odbrane. 

Uz predavače iz Ministarstva odbrane, polaznicima su se obratili i doskorašnja poverenica za rodnu ravnopravnost prof. dr Nevena Petrušić, koja je govorila o zakonskim okvirima i pojmovniku diskriminacije, kao i novinarka dnevnog lista „Danas“ Jelena Diković koja je predavala o postulatima medijskog izveštavanja bez diskriminacije, kao i o primerima iz prakse sa fokusom na sistem bezbednosti. 


Ministarstvo odbrane Republike Srbije