Projekat: Istraživanje o zadovoljstvu porodičnim životom u Srbiji
07May2015

Srbija po stanju majki i dece na 35. mestu u svetu

Srbija je po stanju majki i dece na 35. mestu među 179 zemalja, pokazao je novi Indeks majki koji je objavila organizacija Spasimo decu (Save the children). Vodeće pozicije po stanju zdravlja majki i dece i njihovom obrazovnom, političkom i ekonomskom statusu drže Norveška, Finska i Island a na začelju su  Centralnoafrička Republika, Kongo i poslednja Somalija.

Godišnji Indeks majki pokazuje gde je majkama i deci u svetu najbolje a gde se suočavaju sa velikim teškoćama. Izračunava se na osnovu podataka o zdravlju žena, zdravlju dece, školovanju, ekonomskom stanju i učešću žena u političkom životu. Kriterijumi zdravlja majki i dece su rizik od smrti porodilja i smrti dece pre navršene pete godine.

Prema izveštaju organizacije Spasimo decu za 2015. godinu, u Srbiji je bruto nacionalni prihod po stanovniku 2013. bio 6.050 dolara, učešće žena u parlamentu, koje je kriterijum političkog statusa, bilo je 34% a očekivani broj godina koje će deca provesti na školovanju 14,4. Navodi se i da na 1.000 živorođenih umre gotovo sedmoro (6,6) dece do pet godina.

Bolje od Srbije od zemalja iz okruženja plasirane su dve članice Evropske unije – Slovenija na 15. i Hrvatska na 30. poziciji na listi. Makedonija je po stanju majki i dece tik iza Srbije, na 37. mestu, Crna Gora je 42, Bosna i Hercegovina 54. a Albanija 82.

Od članica EU, među prvih 10 po stanju majki i dece, uz drugoplasiranu Finsku, svrstane su i Danska, Švedska, Holandija, Španija, Nemačka i Belgija. Na globalnom nivou, Japan je 32. na listi, SAD 33, Rusija 56. a Kina 61. Fokus 16. godišnjeg izveštaja bio je na svetu koji se sve brže urbanizuje a u kojem najsiromašnije majke i deca jedva preživljavaju uprkos napretku.

Kako se navodi, svakog dana 17.000 dece umre pre nego što napuni pet godina. Te smrti, koje je moguće sprečiti, sve su češće u pretrpanim slamovima bez kanalizacije koji gledaju na solitere i tržne centre u srcu grada. U zemljama u razvoju u slamovima živi trećina gradskog stanovništva ili više od 860 miliona ljudi.

Organizacija Spasimo decu je u cilju poboljšanja stanja majki i dece u svetu pozvala vlade da ulažu u osnovnu zdravstvenu zaštitu, vodosnabdevanje i kanalizaciju, kao i u poboljšanje ishrane za više od polovine svetske populacije koja živi u gradskim sredinama. Vlade i međunarodne agencije treba da povećaju ulaganja kako bi se poboljšalo obrazovanje za svu decu i unapredio pristup zdravstvu za majke i decu. Takođe treba da deluju u cilju unapređenja ekonomskih i političkih mogućnosti za žene.

Međunarodna zajednica takođe mora više da se posveti istraživanju stanja i blagostanja žena i dece a u industrijski razvijenim zemljama vlade i lokalne zajednice treba da rade zajedno na unapređenju obrazovanja i zdravstva za decu i žene.

 

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

EurActiv.rs