Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
08May2015

Stažisti i stažistkinje u ulozi predavača radionice

Nakon radionica realizovanih za stažiste/kinje iz ovogodišnjeg ciklusa „Programa stažiranja za mlade – pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji“, gde su prisustvovali u svojstvu slušalaca, na današnjoj radionici oni su se našli u ulozi predavača. Svako od njih imao je javni nastup, pokazujući svoje prezentacione veštine, a kao uvod za radionicu koja će biti organizovana na temu javnog nastupa i govora. 

Prezentovane teme bile su vezane za nasilje u porodici, odnos nacionalnog identiteta i samopoimanje, krijumčarenje ljudi u Srbiji i obrazovanje nacionalnih manjina u regionu. Pored ovih, stažisti/kinje su interpretirali teme koje su se odnosile na rodnu ravnopravnost; rad pojedinih nacionalnih saveta kao i prezentacije o postojanju i obrazovanju Roma.

Radionica je sadržala različite aktuelne teme i bila je prilika da mlade pripadnice i pripadnici nacionalnih manjina ukažu na neke od problema kako društva tako i lokalne zajednice iz koje dolaze, koji su po njihovom mišljenju prioritetni za rešavanje. Nakon svake prezentacije bila je inicirana diskusija čime je prezentovana tema detaljnije prodiskutovana i analizirana. 

Pored ovih, svoje prezentacije su održali i stažistkinje i stažisti Programa stažiranja u državnoj upravi, koji se realizuje u okviru projekta “Tehničke podrške Kancelariji za ljudska i manjinska prava za sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma u RS”, koji sprovodi Misija OEBS u Srbiji, a finansira Švedska (SIDA).

Radionici su prisustvovali predstavnici Misije OEBS u Republici Srbiji, mentori/ke stažista/kinja, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava kao i predstavnici Kancelarije.

„Program stažiranja za mlade – pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji“ sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava uz finansijsku podršku Ambasade Velike Britanije u Beogradu. 

 

Kancelarija za ljudska i manjinska prava