Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
14May2015

Stariji odustaju od alkohola, ali mladi sve više piju

Konzumiranje alkohola u bogatim i razvijenim zemljama opalo je tokom protekle dve decenije, ali je povremeno teško opijanje među mladima u porastu. U Srbiji ima oko 300.000 alkoholičara, a samo 10-20% njih se leči. Ne postoje podaci koliko alkoholičara ima u Požarevcu, ali je poznato da se mladi opijaju već od 13 godine.

Prosečna godišnja potrošnja alkoholnih pića u 34 države članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, među kojima je i Srbija, opala je za 2,5 odsto u poslednjih 20 godina i iznosi 9,1 litara po glavi stanovnika, pokazuju objavljeni rezultati studije ove organizacije.

Ukupni trend prikriva opasan porast opijanja među mladima što predstavlja "veliku zdravstvenu i društvenu brigu", jer alkohol odnosi više žrtava među mladima nego sida.

U Srbiji ima oko 300.000 alkoholičara, a samo 10-20% njih se leči. Polovina od ovog broja nikad se ne javi na lečenje, i umre od posledica alkoholizma. Istovremeno, svaki 4. pacijent u psihijatrijskoj ustanovi je alkoholičar, ali ova bolest nije primarni razlog njegovog dolaska u ustanovu.

Među dečacima uzrasta do 15 godina, procenat onih koji su pili alkohol porastao je sa 30 na 43 odsto, dok je među devojčicama istog uzrasta procenat onih koje su iskusile pijanstvo 41 odsto, a bio je 26 odsto.

Opijanje mladih, kao i odraslih, računa se kao konzumiranje pet ili više pića u jednoj prilici, a najviša stopa konzumiranja alkohola, koja je i dalje u porastu, zabeležena je u Estoniji.

Nije poznato koliko alkoholičara ima u Požarevcu. U gradu ne postoji savetovalište za osobe koje su suočene sa ovom bolešću.

To ipak ne znači da ovaj problem u gradu ne postoji, jer alkoholičare svakodnevno srećemo - na javnim mestima, među kolegama i poznanicima, ali i u užoj porodici.

Mladi Požarevljani komentarišu da se uz alkohol i provod lakše zaborave problemi koje imaju kod kuće, dok ima onih koji su svesni da alkohol loše utiče na rad moždanih ćelija, kao i da je depresor, tj. ako smo srećni, kad popijemo bićemo srećniji, ali i ako smo tužni i ljuti, bićemo nakon opijanja, agresivni.

Počinju da piju u 12-13 godini, a već u šesnaestoj piju svaki dan i povremeno se opijaju, što ne treba da čudi s obzirom na to da je u našoj sredini alkohol – član porodice. Pićem se ne zaliva samo rođenje i krštenje deteta, rođendani, venčanja, ispraćaji u vojsku, nove godine i porodične slave, već i utakmice omiljenog tima, nerviranje zbog gužve u saobraćaju, nesporazumi sa šefom, problemi u porodici.

Muzički festivali koji magnetski privlače mlade osobe, kao što su Birfest, Guča i Egzit su inkubatori koji proizvode nove zavisnike od alkohola. U velikom broju porodica deci se daje pivo, koje uzimaju i trudnice i dojilje uz argumentaciju da ovo piće sadrži vitamin B. Ženama koje imaju problem sa krvnom slikom često se nudi vino sa objašnjenjem da ono vraća boju u obraze.

Prema sprovedenim istraživanjima učenika u srednjim školama:

- 89,1% njih je probalo jedno ili više alkoholnih pića,

- 36,7% mladića i 14,4% devojaka redovno piju alkohol,

- 42,2% učenika se bar jednom napilo.

Svi ovi podaci ukazuju na visoki rizik pijenja kod mladih osoba koji, ukoliko se nastavi, vodi ka alkoholnoj zavisnosti koja predstavlja neinfektivnu epidemiju 21. veka.

Alkoholizam je treći po redu uzrok smrtnosti na svetu, odmah nakon kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Takođe, 20% samoubica su zavisnici od alkohola.

Izvor: Radio Boom93,  Tanjug