Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
27May2015

Okrugli sto Centra „Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti” u Zrenjaninu 29. maja

Mladi ljudi u Zrenjaninu suočavaju se sa problemima narkomanije, vršnjačkog i porodičnog nasilja, alkoholizma, ekološkim problemima, izraženim socijalnim razlikama i osećaju svoj grad kao nedovoljno bezbednu sredinu za izražavanje svoje etničke pripadnosti. Ovo su samo neki od rezultata koje su istraživači Centra za istraživanje javnih politika dobili tokom dubinskih razgovora sa predstavnicima srednjoškolaca i srednjoškolki u Zrenjaninu i članovima lokalnog civilnog društva, a koji će biti prezentovani na okruglom stolu Centra 29. maja u sali Gradskog veća u Zrenjaninu od 12:00 do 14:30 časova.

 
Na okruglom stolu će govoriti dr Danijela Spasić, savetnica Centra za istraživanje javnih politika, Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Grada Zrenjanina i Elvira Kovač, narodna poslanica. Konceptualni okvir istraživanja i nalaze iz Zrenjanina predstaviće Marina Tadić, istraživačica CENTRA, a svoje učešće u diskusiji najavili su Bojan Marković, načelnik Policijske uprave Zrenjanin, Mirko Petrović, Savet za bezbednost saobraćaja, predstavnici Saveta za mlade, Kancelarije za mlade, Centra za socijalni rad i Unije parlamenta srednjih škola. 
 
Cilj projekta Lokalni bezbednosni problemi mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti jeste da bolje osvetli ključne probleme bezbednosti sa kojima se mladi suočavaju na lokalnom nivou, da mladim ljudima približi mehanizme demokratske kontrole u sektoru bezbednosti i da doprinese boljoj i direktnijoj komunikaciji mladih, lokalnih vlasti i narodnih poslanika iz njihovih sredina, kako bi zajednički ponudili preporuke za jačanje poverenja mladih u institucije i poboljšali njihovu participaciju. Projekat CENTRA je podržalo Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, u godini kada su mladi i njihova uloga jedan od prioriteta predsedavanja Srbije OEBS-om.

.