Projekat: Oružje na meti - zloupotrebe oružja u Srbiji
04Aug2015

Poverenica osudila izveštavanje medija o nasilju u porodici

Povodom senzacionalističkog načina izveštavanja o nedavnom slučaju nasilja u porodici, oglasila se poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je istakla da je ovaj slučaj nasilja u porodici, o kojem je putem medija obaveštena i javnost, poslednji alarm nadležnim organima za preduzimanje svih mogućih mera protiv nasilja nad ženama. 

 
Poverenica ističe da je nedopustivo senzacionalističko izveštavanje o ovakvim slučajevima. Umesto da zaštite identitet žrtve, pojedini mediji su iznosili irelevantne činjenice iz života javne ličnosti koja je doživela brutalno nasilje, na taj način ga umanjili i stvorili utisak da je nasilje opravdano. Nasilje u porodici ne treba da bude privatna stvar koje se treba stideti i skrivati, ali nikako ne treba tabloidno izveštavati o njemu, iznositi detalje iz privatnog života žrtve i na taj način je omalovažavati i stvarati utisak da je ona izazvala nasilje. 
 
Zbog grubog kršenja etičkog kodeksa novinara, poverenica očekuje reakciju medijskih udruženja jer medijsko izveštavanje o nasilju oblikuje stavove građana i građanki u Srbiji. Uloga medija je da štiti žrtve nasilja, i njihova je odgovornost da kroz izveštavanje poruče da je nasilje krivično delo i kako mora biti kažnjivo. Krivica počinioca se ne sme ublažavati ‘’olakšavajućim okolnosima’’, što je čest primer, prema rečima poverenice.
 
U ovom i u nekim drugim skorašnjim slučajevima nasilja u porodici korišćeno je oružje, bilo u samom činu ili u kontekstu nasilja. Nedavna analiza Centra za SEESAC  pokazala je da  u Srbiji po apsolutnom broju smrtnih ishoda porodično nasilje ima primat u odnosu na kriminalne obračune. U tom kontekstu posebno je važno naglasiti da je među analiziranim unosima u slučaju nasilja u porodici, više od 50% slučajeva upotrebe oružja završilo smrtnim ishodom. Pritom žene su pet puta češće žrtve nego počinioci, a samo minimalan broj njih poseduje oružje. „Čak i kada oružje nije upotrebljeno, njegovo postojanje u kući može biti simbol pretnje ženi i deci“, rekla je predsednica Centra Svetlana Đurđević Lukić, prilikom predstavljanja analize u Medija centru, posebno naglašavajući rodnu dimenziju u posedovanju i korišćenju oružja.