24Aug2015

Bečki samit: početak dijaloga civilnog društva i lidera Zapadnog Balkana

U okviru Samita o Zapadnom Balkanu, u Beču, nastavku Berlinskog procesa, predstavnici organizacija civilnog društva će po prvi put imati priliku da pred  visokim zvaničnicima EU, predstavnicima zemalja članica EU i liderima država Zapadnog Balkana iznesu svoje viđenje nekih od ključnih problema regiona i predloge za njihovo rešavanje. Forumu će prisustvovati austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i srpski premijer Aleksandar Vučić kao i njegov albanski kolega Edi Rama, Igor Lukšić, potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore, i Igor Crndak ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine. 
 
Tri ključne teme o kojimama će se debatovati je izgradnja kulture regionalne saradnje, kreiranje novih radnih mesta u regionu i sloboda izražavanja i nezavisnost medija.
 
Forum civilnog društva Zapadnog Balkana je zajednička incijativa ERSTE Fondacije, Fridrih Ebert fondacije i Instituta Karl Rener, u saradnji sa austrijskim Saveznim ministarstvom za Evropu, integracije i međunarodne poslove.
 
Austrija, kao ovogodišnja zemlja domaćin, organizovala je dvodnevna događanja – 26. i 27. avgusta - dajući priliku i aktivistima civilnog društva da uspostave bliže odnose i svoje stavove iznesu visokim evropskim zvaničnicima i liderima svojih zemalja.
 
Program Foruma sastoji se iz tri segmenta: radionice na kojoj će se razgovarati o zaključcima sa prethodne tri radionice u Tirani, Beogradu i Sarajevu i razmotriti moguće opcije delovanja posle bečkog samita, dvodelne debate u kojoj će šest predstavnika civilnog društva diskutovati sa  zvaničnicima EU i Zapadnog Balkana, u prisustvu 200 predstavnika akademije, civilnog društva, kulture, ekonomije, medija i politike, i posebnog izdanja političkog talk shaw Okruženje (Vicinities Europe). 
 
Zaključci civilnog društva koji će biti izneti na Forumu u Beču predstavljaju zajednički glas civilnog sektora Zapadnog Balkana i odlična su prilika za bolje povezivanje, tešnju saradnju nevladinog sektora u zemljama u regionu.
 
Bečki samit treba da bude početak dijaloga civilnog društva i lidera Zapadnog Balkana koji bi trebalo da se nastavi do sledećeg samita u Parizu u avgustu 2016.
 
U prilogu je kratka i dugačka verzija predloga zaključaka i dnevni red Foruma.
 
Foto: Sa BIRN-ove regionalne koferencije u Sarajevu