Projekat: Oružje na meti - zloupotrebe oružja u Srbiji
24Aug2015

Dačić: Srbija za primenu Ugovora o trgovini naoružanjem

Srbija u potpunosti podržava Ugovor o trgovini naoružanjem i aktivno radi na nacionalnim institucionalnim modalitetima koji će omogućiti njegovu uspešnu primenu, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je govoreći na Prvoj konferenciji država strana Ugovora o trgovini naoružanjem (ATT) koja se održava u Kankunu u Meksiku istakao da će primena Ugovora poboljšati bezbednost u svetu koji se suočava sa brojnim izazovima i pretnjama. 

Dačić je podsetio da je Srbija u aprilu 2012. godine, u saradnji sa UN Institutom za istraživanje razoružanja i EU, bila domaćin regionalnog sastanka u vezi sa Ugovorom o trgovini naoružanjem, kao i da je sam Ugovor ratifikovala 29. oktobra 2014. godine, dva meseca pre stupanja na snagu.

"Usvojili smo novi Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme i Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene u skladu sa kriterijumima i principima koje definiše Ugovor", rekao je Dačić

Predlog zakona o međunarodnim merama ograničavanja je, kako je dodao, trenutno u skupštinskoj proceduri i očekuje se njegovo skoro usvajanje.

Dačić je naveo i da je Srbija 29. maja 2015. godine poslala odgovore na Upitnik o osnovnoj proceni nacionalnih kapaciteta za primenu Ugovora. 

"Srbija radi aktivno na nacionalnim institucionalnim modalitetima koji će omogućiti uspešnu primenu Ugovora o trgovini naoružanjem", istakao  je on.

Regionalni pristup je drugi važan aspekt izvozne kontrole naoružanja, uključujući i saradnju u vezi sa ispunjavanjem obaveza koje proizilaze iz Ugovora, rekao je Dačić i istakao primer regionalne saradnje po tom pitanju na Zapadnom Balkanu. 

Države su na regionalnom nivou uspostavile uspešan  i efikasan model saradnje na polju izvozne kontrole naoružanja preko SEESAC - Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi, a podrška u ovoj oblasti, koju pruža Centar, predstavlja važan regionalni projekat, naveo je on. 

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih ciljeva ATT-a je da doprinese međunarodnoj bezbednosti kroz usvajanje specifičnog skupa mera u osetljivim oblastima izvozne kontrole naoružanja. 

"Mi se susrećemo sa novim bezbednosnim izazovima, okolnostima i situacijama na globalnom nivou koje zahtevaju preduzimanje efikasnih mera. Iz tog razloga, potpuna, efikasna i transparentna primena ATT-a može suštinski doprineti umanjenju opasnosti od ovih rizika", rekao je on.      

Kao predsedavajući OEBS, Dačić je istakao da je većina članica te organizacije ratifikovala je Ugovor o trgovini naoružanjem i OEBS u potpunosti podržava i nastaviće da podržava sve aktivnosti i ciljeve definisane ovim Ugovorom. 

Pored učešća u radu Visokog segmenta konferencije, šef srpske diplomatije imaće susrete sa ministrima spoljnih poslova Meksika, Luksemburga, Gvatemale, Jamajke, Trinidada i Tobaga, kao i susrete u okviru konferencije sa ministrima drugih latinoamaričkih i karipskih država.

 

Tanjug