22Oct2015

SRBIJA I UN: lekcije iz prošlosti i pogled u budućnost

U okviru obeležavanja 70 godina postojanja Ujedinjenih nacija u Palati “Srbija” 22. oktobra 2015. održana je naučna konferencija “Srbija i UN: lekcije iz prošlosti i pogled u budućnost”. Organizatori su bili tim UN u Srbiji, Institut za međunarodnu politiku i privredu (IMPP), i Ministarstvo spoljnih poslova.
 
U svečanom delu skupu su se obratili Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova RS, gospođa Simina-Mirela Mikulesku, predstavnica Generalnog sekretara UN i direktorka kancelarije UN u Beogradu, Irena Vojčakoba Solorano, stalni koordinator UN u Srbiji, i Branislav Đorđević, direktor IMPP. Otvorena je i izložba fotografija i knjiga iz istorijata odnosa UN i Srbije.
 
Na naučnom skupu koji je usledio, diskutovalo je niz stručnjaka koji se bave pitanjima delovanja UN sa međunarodnopravnog, bezbednosnog i ekološkog stanovišta, kao i novom agendom održivog razvoja. Uz istraživače sa naučnih institute i nekoliko univerziteta, na konferenciji je govorila i direktorka Centra za istraživanje javnih politka, kao jedini izlagač iz nevladinog sektora. Svetlana Đurđević-Lukić je govorila na temu “Izgradnja mira i izgradnja države: nemoguća misija za Ujedinjene nacije?”.
 
Radovi sa konferencije biće objavljeni u zborniku istog naziva, koji priređuje dr Žaklina Novičić, naučni koordinator ove konferencije.