Projekat: Stranke o problematici bezbednosti u izbornoj kampanji
13Apr2016

Monitoring izborne kampanje (2): Stranke o bezbednosnim temama

CENTAR je 13. aprila predstavio svoju drugu analizu monitoringa izborne kampanje u kojoj se isključivo fokusira na bezbednosne teme. Monitoringom je obuhvaćeno šest izbornih lista oko sledećih stranaka: SNS, SPS, DS, SDS, DSS- Dveri, i SRS čiji se istupi analiziraju na osnovu objavljenih priloga u štampanim i elektronskim medijima. 

Druga analiza monitoringa izborne kampanje obuhvatila je period od 30. marta do 10. aprila 2016. godine i pokazala je da se većina vodećih političkih partija nije u predizbornoj kampanji odredila prema bezbednosnim pitanjima – od nasilja u porodici do demokratske kontrole aparata sile i evroatlantskih integracija. Izjave predstavnika izbornih lista koje su predmet ovog monitoringa uglavnom predstavljaju reakcije na događaje i odluke političkih aktera van Srbije ili su date povodom obeležavanja različitih godišnjica. Teme koje se tiču bezbednosti pojedinca i grupa, dalja profesionalizacija sektora bezbednosti i njegova demokratska kontrola, gotovo su u potpunosti van fokusa partija.

„Sudeći prema sadržini kampanje i stranačkog obraćanja građanima i građankama Srbije stranke ili ne pokazuju interesovanje za funkcionisanje „aparata sile“ ili nemaju kadrove, znanja i resurse da razviju predlog i program daljeg unapređenja delovanja sektora bezbednosti. Istovremeno, uskraćuju biračima uvid u to koji su ključni bezbednosni problemi sa kojima se Srbija suočava”, kaže saradnica CENTRA Jelena Radoman.

„Izbornu kampanju karakterišu koalicije oformljene bez jasnih ideoloških bliskosti stranaka koje ih čine, a gotovo redovno i bez konkretnih koalicionih programa koji bi uključili ova pitanja. Nedovoljno su prisutne teme vezane za bezbednost građana, lokalnih zajednica, ranjivih grupa, kao i jasna određenja o reformama u toj oblasti. Brojna saopštenja su na nivou komentarisanja incidenata, a ne dugoročnih planova i osmišljenih argumentacija. Posledica ovoga je izostanak konstruktivne rasprave o načelima i smernicama buduće bezbednosne politike Srbije i principa rada institucija koje treba da je sprovode“ - naglašava direktorka CENTRA, Svetlana Đurđević-Lukić.

Poseban problem u razjašnjavanju stavova predstavnika vladajuće koalicije predstavlja njihovo istovremeno nastupanje sa pozicija pripadnika izvršne vlasti i rukovodstva stranaka. Najdrastičniji primer ove vrste je izjava ministra Stefanovića o formiranju policijskih timova za sprečavanje izbornih krađa, koji je opozicija ocenila kao “protivzakonitu i opasnu najavu”, i "otvoreno zastupanje policijske države od strane SNS".

Celu analizu možete pogledati ovde.

Prvu analizu možete pogledati ovde.