Projekat: Stranke o problematici bezbednosti u izbornoj kampanji
16Apr2016

Analiza Centra u izbornom dodatku lista "Danas"

Rezultati analize Centra o zastupljenosti bezbednosnih tema u predizbornoj kampanji objavljeni su u posebnom dodatku dnevnog lista Danas, "Izborna groznica".  

U tekstu se navode glavni rezultati drugog monitoringa u aprilu i ocene istraživačica Svetlane Đurđević Lukić, direktorke Centra i Jelene Radoman, istraživačice Centra.

U tekstu se navodi ocena Centra da se većina vodećih političkih partija nije u predizbornoj kampanji odredila prema bezbednosnim pitanjima – od nasilja u porodici do demokratske kontrole aparata sile i evroatlantskih integracija i da izjave predstavnika šest izbornih lista oko sledećih stranaka: SNS, SPS, DS, SDS, DSS- Dveri, i SRS koje su predmet ovog monitoringa uglavnom predstavljaju reakcije na događaje i odluke političkih aktera van Srbije ili su date povodom obeležavanja različitih godišnjica.

Takođe navodi se da su "teme koje se tiču bezbednosti pojedinca i grupa, dalja profesionalizacija sektora bezbednosti i njegova demokratska kontrola, gotovo su u potpunosti van fokusa partija" i da poseban problem u razjašnjavanju stavova predstavnika vladajuće koalicije predstavlja njihovo istovremeno nastupanje sa pozicija pripadnika izvršne vlasti i rukovodstva stranaka. Najdrastičniji primer ove vrste je izjava ministra Stefanovića o formiranju policijskih timova za sprečavanje izbornih krađa, koji je opozicija ocenila kao “protivzakonitu i opasnu najavu”, i "otvoreno zastupanje policijske države od strane SNS"..

Tekst u celini možete pogledati ovde